Oproti loňsku vzrostl počet takto označených vín bezmála o polovinu. „Vína VOC Znojmo reprezentují svoji kvalitou a jedinečností Znojemskou vinařskou podoblast již sedm let. Je to dané přísností jejich výběru, kdy zpočátku procházelo pouze čtyřicet procent přihlášených vín. A protože vinaři ví o dobrém jménu označení VOC, věnují čím dál více úsilí nejen výběru přihlašovaných vín, ale především výběru viničních tratí a hroznů. V posledních letech se procento zatříděných vín citelně zvýšilo. Stejně tak se zvýšilo i uznání na vinařských soutěžích," okomentoval zatřiďování předseda VOC Znojmo František Koudela.

Největší počet VOC vín náleží odrůdě Sauvignon, a to celkem sedmnáct. Dále se páskou honosí i Veltlínské zelené, Ryzlinky rýnské a jedno cuvée. „Vinař obdrží pro svá vína přesně tolik pásků, kolik lahví zatříděného vína VOC Znojmo měl v době odběru vzorků vín k zatřídění," doplnil Koudela.

Aby víno mohlo dostat označení VOC, musí splňovat jedenáct náročných podmínek a pro zařazení je potřeba sedm souhlasných hlasů z jedenáctičlenné komise. Ocenění pomůže i prodeji. „Lidé se už dnes ptají na víno s certifikátem VOC, to znamená záruku kvality," dodal zástupce Vinných sklepů Lechovice Jan Hrachovský.

JAKUB STRIEGLER