VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vinaři sklízejí první hrozny. Sladké

Znojemsko - Patnáct set kilogramů jedné z nejranějších odrůd na Znojemsku, hroznů Solaris, sklidili vinaři z rodinného vinařství Pavel Matouš a Eliška Čeperová v Olbramovicích. Letošní sucho v místech, kde mají vinohrady, uspíšilo sklizeň této odrůdy až o dva týdny.

20.8.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto: Víno z kutnohorské viniceFoto: archiv Deníku

Hrozny jsou navíc velmi sladké. „Nepamatuji se, že by v těchto termínech bylo možné sbírat tak sladké hrozny. Už před týdnem jsme posbírali sedm set kilogramů hroznů odrůdy Solaris v sladkosti 18,8 stupně a v pondělí jsme sklidili stejné množství ve sladkosti dokonce 19,8 stupně, což jsou už přívlastková vína. Jde o německou šlechtěnou odrůdu, zaměřenou právě na tuto ranost," uvedl vinař Pavel Matouš.

Jak dodal, minulý týden hrozny vybírali. „Ve druhé várce jsme sebrali sto procent hroznů. Loni jsme sbírali jednadvacátého srpna. U nás je srážkový stín a od začátku roku chybí asi osmdesát milimetrů srážek. Proto réva dozrála dříve," doplnil Matouš.

Ostatní vinařství se na sběr hroznů teprve připravují. Vinaři z podniku Vinice Hnanice ve vinohradech Solaris nemají. „Odrůda, o které hovoří vinař Matouš, je novošlechtěnec, vyšlechtěný do české vinařské oblasti. Ve výsadbách je spíše výjimkou. Pokud hovoříme o raných odrůdách, jako je Muškát moravský, Irsai Oliver případně Děvín, tak tam cukernatost kolem devatenácti stupňů bude asi až v příštím týdnu," řekl vinař Evžen Kašpárek.

Jak dodal, sklízet začnou příští týden, pokud bude příznivé počasí. Hnaničtí vinaři pečují o vinice na dvou stech sedmdesáti hektarech.

Koncem příštího týdne chtějí vyrazit do vinohradů také vinaři ze Znovínu Znojmo. „První bude buď Muškát moravský, nebo Müller Thurgau. Tyto odrůdy máme na Hustopečsku a tam hrozny dozrávají trochu dříve. Také by mohlo být Veltlínské červené rané. Hrozny máme zdravé, srážky přišly ve správnou dobu. Aspoň se budou tvořit cukry," konstatoval ředitel společnosti Pavel Vajčner.

Vinaři z podniku Lahofer zatím uvažují jen o sběru odrůd pro burčák. „První hrozny budeme sbírat asi kolem osmého září. Je to tradičně kvůli Znojemskému historickému vinobraní. Bude to Irsai Oliver, Muškát moravský nebo Müller Thurgau. Moc raných odrůd nemáme. Potřebovali bychom, aby ještě trochu zapršelo, aby se hrozny nalévaly," nastínil vinař Jaroslav Chaloupecký.

Ještě dva týdny budou na sběr hroznů čekat vinaři v Lechovicích. „Nejranější odrůdou u nás je Irsai, ale i ten začneme sbírat asi až za čtrnáct dní. Vinohrady jsou zdravé, uvidíme, co s vinicemi ještě udělají deště. Důležitý je konec srpna a počátek září," zakončil sklepmistr Vinných sklepů Lechovice Roman Staněk s tím, že dnes obdělávají více než dvě stě hektarů vinic.

Autor: Dalibor Krutiš

20.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejisté Přerova (ve žlutém) v přípravě proti Orlům Znojmo.

Orli si na Zubrech smlsli. Přerov dostal od Jihomoravanů „bůra"

Architekti chtějí zaujmout vinaře. V krojích.

Architekti chtějí zaujmout vinaře. V krojích

Více nehod motorkářů v kraji: letos již čtyři mrtví, přibylo i zraněných

Jižní Morava – Horké léto a vášeň pro rychlost plní jihomoravské silnice motorkáři a policejní statistiky novými záznamy o dopravních nehodách. Poslední s tragickými následky vyšetřovali policisté devátého srpna u Čejkovic na Hodonínsku.

Výměny žížal? Nadšenci se navzájem hledají na mapě

Jižní Morava - Kromě třídění odpadu začali lidé v domácnostech používat žížalí kompostéry. Vznikla i mapa, díky které se mohou navzájem kontaktovat. Zapojili se nadšenci na Znojemsku a Hodonínsku.

Reakcí na bodnutí přibývá. Hmyz útočí i na lékaře

Brno /ANKETA/ - Nejprve pobodali sršni mladého muže, poté zaútočili na dvě posádky záchranářů a kolemjdoucí. Scéna jako z hororu se odehrála v neděli večer v brněnské Bystrci. Výjezdů k lidem, u nichž se projeví alergická reakce na bodnutí včelou, vosou či sršněm, je podle odborníků v létě výrazně více.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení