Není to však nic snadného. „Pro vína, která mají dostat označení VOC, platí striktní pravidla. Ještě přísnější, než jaká definuje zákon. Kromě toho, že máme jako VOC Znojmo svoji samosprávu, jsme pod drobnohledem ministerstva zemědělství a dalších dozorových orgánů," přiblížil předseda sdružení František Koudela.

Na úvod musí vinaři splnit dvě podmínky – musí se jednat o odrůdy typické pro Znojemsko, tedy vína odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené, a vína musí pocházet ze schválených viničních tratí, které jsou určené pro výrobu vín VOC Znojmo. Tím ovšem proces nekončí – ale teprve začíná.

Další podmínkou je, že vína musí být nalahvována, a to celá šarže. Z ní pak pověřené osoby odeberou náhodně šest lahví vína, vše zdokumentují a zaprotokolují. „Dvě lahve putují do nezávislé laboratoře na rozbory. Když je vše v pořádku, další dvě jsou určeny na zmíněné zatřiďování. Dvě lahve jdou do archivu pro zpětnou kontrolu kvality," nastínil František Koudela.

Právě odebírání vzorků lahví proběhlo v minulých dnech a samotné zatřiďování se pak uskuteční příští středu. „Zasedne komise degustátorů z řad vinařství a s enologickými zkouškami. Vše pak probíhá naprosto anonymně. Degustátoři mají za úkol vybrat ty nejtypičtější a nekvalitnější sauvignony, ryzlinky a veltlíny ze Znojemska," vysvětlil Koudela.

Letos poprvé pak musí mít zatřiďovaná vína zbytkový cukr do 15 gramů na litr. „Právě nižší obsah cukru dává vínu ještě typičtější charakterové vlastnosti," doplnil Koudela.