„My se už deset let účastníme soutěže o nejlepší guláš tady u nás. Proto jsme neváhali a přihlásili se i sem,“ popsal starosta Horních Dunajovic Ladislav Březina, autor vítězného pokrmu.

Guláš připravuje pravidelně, při jeho vaření si je proto jistý. „Nejsou v něm žádné tajné ingredience, ani se u nás v rodině recept nedědil z generace na generaci. Je to klasický guláš, který najdete v každé kuchařce. Do základu ale pro zpestření přidávám červené víno,“ dodal dunajovický starosta.

Co se týče výběru soutěžního jídla, guláš byl jasná volba.

„Je pro naši vesnici typický. Komisi jsme vysvětlili, že jsme zemědělská obec a v minulosti se v každém domě zabíjela dvě prasata a v době zabijaček se guláš vždy vařil. Snažíme se tak držet tradici alespoň tímto způsobem, když už se zabijačky nepořádají,“ vysvětlil Březina.

Jestli se přihlásí i příští rok, zatím nedokáže říct. „Brali jsme to jako závěr našeho volebního období. Chtěli jsme vědět, jak obstojíme v konkurenci ostatních obcí. Po volbách nedokážu říct, jestli bude nálada nebo vůle pokračovat,“ vysvětlil starosta.