Za vínem míří na Znojemsko čím dál více návštěvníků. Do sklepních uliček je už dva roky zve i internetový portál založený sdružením Daníž. Jeho správci říkají, že se osvědčil a poukazují na hojnou návštěvnost. Někteří vinaři a firmy nabízející ubytování považují projekt za užitečný, ale zatím nedotažený.
„Turistů jezdí dost. Někteří říkají, že si sem našli cestu přes internet, ale přímo o portálu sklepních uliček mluví jen výjimečně. K nám do sklepa jezdí ale většinou cíleně,“ řekl vinař z Višňové Václav Adámek.

Spokojeni s rostoucím zájmem návštěvníků mohou být i podnikatelé v Šatově, Hnanicích a okolí. Jakou roli v tom hraje půldruhého roku existující portál, ovšem není jisté. „Je to jistě užitečný projekt, který ale potřebuje ještě dotáhnout. Prospěla by mu jistě větší propagace, aby mohl splnit své cíle v oblasti incomingu. Tedy získávání tuzemských a zahraničních turistů k návštěvě regionu,“ upozornil ředitel hotelu Happy Star u Hnanic Martin Herzig.

„Portál od jeho spuštění navštívily statisíce lidí. Je jistě užitečný a pomáhá na Znojemsko přitahovat rostoucí počty turistů,“ řekla Milada Kadlecová, jednatelka společnosti, která portál provozuje.

Současně ale poukázala i na problémy. „Obcím bohužel chybí peníze na obnovu sklepních ulic a další aktivity. Programy, z nichž se snaží získat dotace, jsou roztříštěné. Znojemsku také chybí jedna silná organizace, která by zastřešila a koordinovala iniciativy v oblasti cestovního ruchu,“ dodala.
Jiří Musil, starosta obce Hnanice a předseda sdružení vinařských obcí Daníž, považuje projekt Vítejte ve sklepních uličkách za úspěšný.

„Vidíme to u nás v Hnanicích, v sousedním Šatově i jinde, že sklepní uličky ožívají a turistů přibývá,“ zdůraznil starosta.
Sdružení obcí chystá rozšíření projektu. „Chceme do něj zahrnout i sousední dolnorakouské obce v blízkosti hranic, aby návštěvníci našli na jednom místě informace z celého regionu. Příslušný projekt s žádostí připravíme, až se objeví vhodná výzva z evropských programů,“ dodal starosta.

Sdružení také čeká na rozhonutí o projektu na pokračování obnovy sklepních ulic.

Z rostoucího zájmu turistů, zejména těch na kolech, se těší i na druhém konci regionu ve Višňové.

„Jsme první vinařská obec na cestě od Vysočiny, proto sem jezdí hodně turistů z této oblasti. Před dvěma lety jsme otevřeli cyklopenzion a jsme překvapeni tím, jak dobře se ujal. Myslím, že spokojeni mohou být i místní vinaři, třebaže někteří z nich byli nejprve skeptičtí,“ uvedl starosta městyse Jan Daniel.