„U nás se normálně lyžuje, vlek jede. Přijde sem však jen kolem patnácti lyžařů denně. V takovém počasí se asi lidem nechce věřit, že se dá na jižní Moravě lyžovat,“ soudí vedoucí sportovního areálu v Němčičkách na Břeclavsku Jaroslav Stávek.

Většina vleků stojí

Na rozdíl od mnohých ski areálů na jižní Moravě v Němčičkách díky speciálnímu povrchu sjezdovky nemuseli v celé jednadvacetileté historii přerušit lyžařskou sezonu. Přesto se po sjezdovce projíždí spíše žáci z lyžařských škol.

„Myslím, že jde o psychiku. Kdyby napadl centimetr sněhu, tak bychom měli plno a přitom by se lyžovalo za stejných podmínek jako teď,“ poznamenal Stávek.

Kromě Němčiček jede z lyžařských areálů blízkých Brnu například ten v Olešnici na Blanensku. Většina jihomoravských sjezdovek je však zavřená.

„Od poloviny prosince máme vlek mimo provoz, při současných teplotách nemůžeme ani zasněžovat. Samozřejmě jsme nepočítali s tím, že pojedeme celou zimu, ale doufáme, že se počasí ještě zlepší,“ poznamenal Pavel Ivánek z lyžařského areálu Klínek v Předklášteří, který leží jen pětadvacet kilometrů od Brna.

Na nižší teploty a sněhovou nadílku čekají i ve ski areálu v Hořicích na Blanensku. „Když na to bude počasí, tak vleky znovu rozjedeme a budeme zasněžovat. Teď to ale nemá smysl,“ poznamenal vedoucí areálu Jaroslav Ondroušek.

Kasy jihomoravských lyžařských areálů se letos sice podařilo zaplnit o něco více než loni, na velké zisky to však pořád nevypadá. Někteří provozovatelé už uvažují o jejich uzavření.

„Zatím to nevzdávám. Počkám ještě jednu sezonu. Pokud bude stát za houby, tak asi všechno rozprodám,“ uvedl majitel Sportlandu Babylon u Strážovic na Blanensku.

Meteorologové zatím provozovatelům lyžařských středisek příliš nadějí na vzkříšení letošní sezony nedávají. Sněhu má být jen poskrovnu.

„Sněhové přeháňky by se mohly přechodně v nížinách objevit až během druhé únorové dekády, kdy by mohlo přijít i mírné ochlazení. Do té doby by ale bylo spouštění sněhových děl asi zbytečná investice,“ sdělil brněnský meteorolog Mojmír Martan.

Podle něj bude navíc sílící slunce napomáhat rychlejšímu odtávání sněhu na svazích.

Rakousko láká

Podle názoru cestovních kanceláří budou jihomoravské ski areály přicházet o další návštěvníky. „Stále více lidí jezdí na hory do zahraničí. Jihomoravané často volí spíše blízké Rakousko než české hory. Je to tím, že se rakouská strana přizpůsobila jejich požadavkům. Nabízí i krátkodobější pobyty a ceny jsou srovnatelné,“ myslí si Yvonne Zelníčková z brněnské pobočky cestovní kanceláře Čedok.

To potvrzují i mnozí Brňané. Například Marie Sudliská říká, že na častější ježdění na menší sjezdovky na jižní Moravě nemá dost času. „A když už si na lyžování dvakrát za rok ušetřím a udělám si čas, jezdím radši do Rakouska, kde bývají lepší podmínky.“

Petr Škarda