O šestadvacet korun víc mají do sedmi let zaplatit za kubík vody lidé na Znojemsku. Cena by měla z dosavadních dvaaosmdesáti korun vystoupat až na sto osm. Vyplývá to z finanční analýzy zdejšího vodárenského svazku, kterou má Znojemský deník Rovnost k dispozici. Pravost dokumentu potvrdil jeden ze členů svazku.

Kolik stojí jinde? Vodné a stočné 2014
Brno: 71 Kč za kubík vody
Hodonín: 71 Kč za kubík vody
Ivančice: 88 Kč za kubík vody
Karlovy Vary: 72 Kč za kubík
Ostrava: 73 Kč za kubík vody
Praha: 76 Kč za kubík vody
Třebíč: 84 Kč za kubík vody
Znojmo: 82 Kč za kubík vody
Zdroj: www.sovak.cz

Starosta Znojma Vlastimil Gabrhel, který je zároveň předsedou předsednictva tohoto vodárenského svazku, však takové zdražení vody popírá. „Musím se zásadně ohradit proti zvěstem, které se šíří Znojmem ohledně zdražování vodného a stočného. Tuto cenu každoročně projednává a schvaluje předsednictvo Svazku Vodovody a kanalizace Znojemsko, a to na následující rok. Při vyjednávání o ceně se snažíme udržet výslednou cenu na co nejnižší možné hranici, a to i s ohledem na podmínky dotačních orgánů," reagoval Gabrhel s tím, že cena i do budoucna poroste jen o nezbytně nutnou výši v řádu jednotek procent ročně. „Mým cílem je, aby cena zůstala tak jako doposud na spodní hranici při porovnání s ostatními svazky," uvedl.

Již teď je ale cena vodného a stočného ve Znojmě a dalších čtyřiasedmdesáti obcích regionu, které jsou členy svazku, podstatně vyšší než v Brně nebo v Praze.

V dokumentu plánované zdražení vody kritizuje opoziční zastupitel Jiří Ludvík. „V současné době je naše voda mezi těmi dražšími. Nepoměrně vysoké jsou i ceny servisu znojemského svazku v porovnání s jinými firmami. Pokud k tomu připočítáme odměny politiků v orgánech společnosti, které přesahují 5,5 miliónu korun, je zřejmé, že společnost pracuje neefektivně," zlobil se Ludvík s tím, že doma platí za vodu ročně kolem patnácti tisíc korun. „Ptám se, proč mám za pár let platit 22 tisíc," naznačil.

Od roku 2009 vzrostla cena vodného a stočného na Znojemsku o téměř třicet procent. „To, že se Vodovody a kanalizace zavázaly nyní dál navýšit cenu až na téměř sto deset korun za kubík, evidentně vychází z finanční analýzy zpracované právě tímto sdružením," podotkl starosta Jevišovic Pavel Málek, jehož město je členem svazku.

Málek se podivuje zároveň tomu, že Gabrhel coby šéf sdružení odmítá avizovaný nárůst cen, který je součástí analýzy svazku odeslané na státní fond životního prostředí. „Členským obcím z plánovaného zdražení nepoplyne přitom vůbec nic, i když jsme vložili majetek do sdružení bezplatně," doplnil Málek s tím, že sdružení navíc pronajalo majetek obcí svazku na další desítky let bez toho, aby obce mohly smlouvy nějak připomínkovat.

Podle některých pozorovatelů může být za v tichosti chystaným zdražováním vody na Znojemsku náročná rekonstrukce úpravny vody a vodovodních řadů v regionu, k níž došlo v minulých měsících. Než započala, doprovázely její přípravy výrazné pochybnosti. A to hlavně výběr stavební firmy, která opravy prováděla.

Kritiku odstartovala zejména schválená a poté zrušená „losovačka". Tendr pak opakovaně řešil i antimonopol­ní úřad.