Novou cenu vodného a stočného schválili představitelé svazku VaK Znojmo a Vodárenská akciová společnost ji oficiálně zveřejnila v pondělí.

Do nové ceny vody se promítla i téměř půlmiliardová rekonstrukce úpravny vody a vodovodních řadů v regionu. „Na akci Zlepšení kvality vody jsme získali dotaci z Operačního programu Životní prostředí, kde je striktně uvedeno v rozhodnutí o poskytnutí dotace, že žadatel musí nejméně deset let po ukončení oprav zabezpečit udržitelnost projektu, zejména zajistit soulad s cenami stanovenými ve finančních analýzách. Proto cena vody nemůže být nikdy nižší," uvedl předseda představenstva Vodárenské akciové společnosti Jindřich Král.

Jak dodal, pokud by vodárenská neudržela ceny vody podle finanční analýzy, hrozil by jí postih. „Museli bychom vracet celou částku dotace. Navíc metodika pro žadatele o dotaci vyžaduje růst ceny alespoň pět procent nad inflaci. Nám se ovšem podařilo na Státním fondu životního prostředí vybojovat, že stačí dvouprocentní nárůst nad inflaci," dodal Král s tím, že díky tomu lidé budou platit za vodu méně, než se původně předpokládalo.

„Není to tedy o tom, že by voda měla zlevňovat. Jedná se jen o menší meziroční razanci nárůstu její ceny," zdůraznil Král. Kdyby svazek neměl dotaci a na opravy si vzal úvěr, vzrostla by podle Krále cena vody o téměř dvacet korun za kubík.

Na plánovaný nárůst ceny vody upozornil Znojemský deník ještě před volbami. Deník tehdy uvedl, že podle původní finanční analýzy svazku by kubík vody měl v roce 2024 stát až sto osm korun. Proti původně plánované ceně se tehdy ohradil starosta Znojma a předseda předsednictva svazku Vlastimil Gabrhel.

„Při vyjednávání o ceně se snažíme udržet výslednou cenu na co nejnižší možné hranici, a to i s ohledem na podmínky dotačních orgánů," reagoval Gabrhel s tím, že cena i do budoucna poroste jen o nezbytně nutnou výši v řádu jednotek procent ročně.

Plánované zdražení vody již dříve kritizoval opoziční zastupitel Jiří Ludvík. „V současné době je naše voda mezi těmi dražšími. Nepoměrně vysoké jsou i ceny servisu znojemského svazku v porovnání s jinými firmami. Pokud k tomu připočítáme odměny politiků v orgánech společnosti, které přesahují 5,5 miliónu korun, je zřejmé, že společnost pracuje neefektivně," zlobil se Ludvík.

Po více než roce a půl oprav vodovodu tedy v těchto dnech začíná téct ještě kvalitnější voda než dosud. Znojemská úpravna vody má nyní zkušební provoz. „Ten začal sedmého listopadu, kolaudace řadu bude v únoru příštího roku, úpravny vody až v prosinci příštího roku. Celková cena oprav byla 496,4 milionu, přičemž jsme získali dotaci i z kraje, což bylo 372 milionů a 124 milionů bylo z vlastních zdrojů," vypočetl Gabrhel.

Lepší vodu z Dyje upravuje nová technologie úpravny vody. Voda z kohoutku by od nynějška už nikdy neměla být cítit ani chlorem ani rybinou. Než však opravy loni v dubnu započaly, doprovázely přípravy výrazné pochybnosti. A to hlavně výběr stavební firmy, která opravy prováděla.

Kritiku tehdy odstartovala zejména schválená a poté zrušená losovačka.