Průzračně čistou vodu nabízí i přes horké počasí přírodní nádrže v regionu. Hygienici chválí přehradu ve Výrovicích a nezvykle přívětivě se letos zachovala příroda také na Bítově.„Voda je lepší než na Vranově, máme k dispozici i bazény, takže si rekreanti mohou vybrat. Někteří dávají přednost přírodnímu koupání," uvedl provozovatel bítovského Campu Horka Marek Mucha.

Romantika vranovské přehrady, okolní příroda a větší soukromí oproti plovárnám učarovaly Haně Tomanové.

„Voda v přehradě je čistá, takřka průhledná, nekvete a teplota osmadvacet stupňů je velmi příjemná. Mnohem raději než na znojemskou plovárnu v Louce zajedu právě na Vranov. Vadí mi velké seskupení lidí na malém prostoru, což na přehradě nehrozí, pokud si najdete to správné místo. Také pro děti se mi zdá vhodnější než koupaliště plné chlóru a chemikálií," uvažovala Tomanová.

Kvalitu vody si pochvalují také ve Výrovicích a Horních Dunajovicích. „Právě jsou u nás hygienici a nechali se slyšet, že výrovická přehrada je luxusní, pokud jde o čistotu. Teplota je necelých čtyřiadvacet stupňů," poznamenala včera Denisa Vikturnová z Autocampingu Výr.

Stejně tak čistou vodu nabízí také nedaleká přehrada v Horních Dunajovicích. „Byl jsem tam naposledy o víkendu, chodím k přehradě totiž na ryby, voda je teplá a téměř průzračná," pochvaloval si dunajovický starosta Ladislav Březina.

Tamní přehrada zůstane bez vody poprvé za čtyřiadvacet let. Vodohospodáři ji začnou pozvolna upouštět již v polovině srpna. Důvodem jsou nutné kontroly spodní výpusti a uzávěru, které naplánovalo Povodní Moravy jako nový správce.

Před rokem prošla velkými opravami přehrada v Jevišovicích. Poprvé od vybudování přehrady stroje odstranily více než sto let staré nánosy bahna ze dna přehrady. „Odbahnění opravdu pomohlo, voda je průzračná a žádné sinice se neobjevily. Zdá se mi až tak teplá, že ani není osvěžující," řekla s úsměvem Iveta Bláhová z Jevišovic.

Opravy stály více než jednadvacet milionů korun. Šestnáct milionů putovalo ze státních peněz, z Povodí Moravy šly čtyři miliony, o zbytek se podělil Jihomoravský kraj a město.

Kvalitu vody v nádržích na Znojemsku potvrdili i hygienici. „Není žádný důvod omezovat koupání ve velkých přírodních nádržích. Při vysokých teplotách se mohou objevit potíže například v rybnících nebo při poklesu hladiny na velkých nádržích, ale pouze bodově, v jednotlivých zátokách," sdělil Miroslav Staněk z Krajské hygienické stanice v Brně.

Hygienici kontrolují kvalitu vždy po čtrnácti dnech. Aktuální informace zveřejňují na svém webu krajská hygienická stanice i ministerstvo zdravotnictví. V Jihomoravském kraji je zákaz koupání pouze v rybníku Olšovec na Blanensku.

Vysoké teploty budou vybízet ke koupání i nadále. „V sobotu třetího srpna padl dokonce absolutní teplotní rekord, a to v Dyjákovicích, kde naměřili 38,2 stupňů Celsia. Další rekordy můžeme očekávat zřejmě ve čtvrtek, kdy by se rtuť teploměru mohla vyšplhat k 39 stupňům," předpovídal amatérský meteorolog Petr Jančík.