Ve Znojmě pro příští rok zůstane stejná cena stočného, vodné podraží o korunu. Bez daně tak bude kubík vody stát sedmasedmdesát korun. Podle starosty Znojma a šéfa vodárenského svazku Vlastimila Gabrhela je to výsledek dobrého hospodaření. „Snažili jsme se co nejvíce snížit dopad tak velké stavby, jíž byla modernizace úpravny vody, na spotřebitele. I když opozice před volbami strašila zdražováním o třicet a víc procent, daří se nám přesvědčit různá ministerstva, abychom na těchto cenách mohli zůstat, a věřím, že tomu tak bude i nadále," argumentoval starosta.

Zástupci Změny Znojmo, která cenu vody důrazně kritizovala, nechtěli kalkulaci na příští rok komentovat. Hospodaření svazku ale dlouhodobě kritizovali „Naše voda patří k těm dražším. Nepoměrně vysoké jsou i ceny servisu znojemského svazku v porovnání s jinými firmami. Je zřejmé, že společnost pracuje neefektivně," uvedl již dříve zastupitel Jiří Ludvík.

Starosta Jevišovic, někdejší člen předsednictva svazku, Pavel Málek poznamenal, že výsledná cena může mít víc důvodů. „Čím menší zdražení, tím lépe. Není to ale úplná výpověď o hospodaření svazku, svou roli mohlo sehrát i to, že je odkanalizovaných víc obcí," uvažoval Málek.

Kvůli rostoucí ceně vody se třebíčský svazek rozhodli opustit zastupitelé v Moravském Krumlově. „Od prvního ledna se necítíme jeho členy. Není ale dokončené majetkové vypořádání, proto musíme respektovat cenu vody, která bude činit téměř sedmasedmdesát korun za kubík," sdělil starosta Tomáš Třetina. Třebíčský svazek zlevnil vodné a zdražil stočné tak, že celková cena kubíku vody stoupne o šestasedmdesát haléřů. „Cena je jedním z hlavních důvodů proč jsme ze svazku odešli. Doufáme, že posléze cenu udržíme a budeme hledat možnosti snižovat ji," dodal Třetina.

O zdražování budou rozhodovat zastupitelé v Hrušovanech. „Cenu zvýšit musíme podle podmínek dotace na úpravnu vody, abychom vytvořili rezervy na budoucí opravy," sdělil starosta města Miroslav Miloš. Kubík vody má nově stát téměř šedesát devět korun, o necelé čtyři koruny víc než dosud. V Miroslavi zatím o zdražování neuvažují. „Vodní hospodářství již nedotujeme a chystáme investice," řekl starosta Augustin Forman.