Z Vranovské přehrady nyní odtékají pouze přibližně tři kubíky vody za vteřinu. Energetici museli kvůli dlouhodobému suchu ustoupit z plánů na výrobu elektřiny a na základě pokynů Povodí Moravy odpouští jen necelou polovinu doporučeného odtoku.

Letošní sucho se tak na jihu Moravy výrazně podepisuje i na výrobě elektrické energie ve vodních elektrárnách. „Ve srovnání s běžným obdobím, kdy je vody dostatek, vyrábíme nyní jen asi třicet procent elektrické energie,“ uvedla mluvčí společnosti E-on Božena Herodesová. Firma provozuje vranovskou vodní elektrárnu.

Elektrárny na jihu Moravy• Vodní elektrárna Vranov:
výkon 18,9 MW, 3x Francisova turbína, spuštění v roce 1933
Malé vodní elektrárny:
• Nové Mlýny, Milovice: 2,4 MW, 2x Kaplanova turbína, spuštění roku 1989
• Znojmo: 1,35 MW, 2x Kaplanova turbína, spuštění v roce 1966
• Bulhary: 0,72 MW, spuštění v roce 2007
• Břeclav: 0,4 MW
• Hodonín: 1,92 MW

Její slova potvrdil oblastní správce vodních elektráren společnosti Karol Maurer. „Přes turbíny nyní pouštíme jen to nejmenší množství vody, které můžeme. Takže turbína jede třeba jen čtvrt hodiny za den,“ řekl Maurer s tím, že v případě blackoutu je však v nádrži přehrady ještě stále dost vody na pokrytí požadované energie.

Zcela bez výroby elektřiny je například hodonínská vodní elektrárna. Ta bojuje se sníženou hladinou řeky Moravy po celé letní prázdniny. „Od začátku července s krátkými přestávkami vůbec nejede. Jsou vidět česla, což je tady opravdu výjimečné,“ přiblížil včera situaci provozovatel sousedního přístaviště U Jezu František Ondruš. Vedení elektrárny se redakci Deníku Rovnost nepodařilo kontaktovat.

MIMO PROVOZ

Malou vodní elektrárnu provozuje na bývalém mlýnském náhonu z řeky Svitavy také městská společnost Služby Blansko. Elektrárna je už od konce července mimo provoz. „V náhonu není takové množství vody, abychom mohli vyrábět elektřinu. Hladina je pod povoleným limitem. Zatím jsme letos vyrobili asi šedesát tisíc kilowathodin energie. Když jsou běžné průtoky, dodáme stejné množství energie na jaře za dva měsíce,“ porovnal jednatel společnosti Jiří Charvát.

Vyrobenou energii využívají Blanenští na tamním zimním stadionu. „Například na osvětlení nebo do bojlerů na ohřev vody. Nyní musíme elektřinu nakupovat, a to je samozřejmě dražší. Přesná čísla o kolik zaplatíme víc, v tuto chvíli ale nemám,“ dodal Charvát.

Drobní provozovatelé vodních elektráren na jihu Moravy s redaktory Deníku Rovnost o problému sucha a výroby elektrické energie u nich nechtěli vůbec hovořit. Mimo jiné i proto, že podle zákulisních informací je provoz řady malých elektráren na jihu Moravy kvůli nedostatku vody v řekách na hraně.

Podle mluvčí společnosti E.on je však energie dodávaná z vodních elektráren jen okrajovou produkcí. To potvrzuje i server energetické společnosti ČEZ. „Naše toky nemají potřebný spád ani dostatečné množství vody,“ napsali zaměstnanci společnosti na svých webových stránkách.