„Pokud vodohospodáři získají dotaci EU, udělají se opatření na řece, jež tvoří hranici mezi Moravou a Dolními Rakousy, mezi lety 2012 až 2014," uvedla mluvčí povodí Gabriela Tomíčková. Počítá se s čištěním nádrží Vranov a Znojmo, budováním měřicích stanic i zprůchodněním koryta pro ryby a obojživelníky.

Příští rok v létě by měly vranovskou přehradu tři měsíce brázdit aerační lodě. Jejich úkolem bude provzdušňovat vodu, což přispěje ke snížení počtu sinic a řas ve vodě. Další plavidlo by je v případě potřeby mělo z hladiny sbírat a likvidovat.

Kromě čistoty vody trápí vodohospodáře i dřevo naplavené mezi vranovskou a znojemskou přehradou, které je nutné odstranit. Kritická situace nastala za povodní v roce 2006, kdy náplavy dřeva ohrozily přehradu Znojmo i město. Česko-rakouská skupina má nyní zmapovat množství rizikových dřevin ve vybraných úsecích řeky a navrhnout, jak vodní dílo Znojmo ochránit.

Počítá se s vybudováním nových stanic pro měření průtoků v Dyji i jejích přítocích. Přibude stanice v Hardeggu, v Podhradí nad Dyjí chtějí vodohospodáři nově ultrazvukové měření.