Různé projekty řádově za miliony korun chtějí uskutečnit v letošním roce městyse na Znojemsku. Většina z nich věří, že plánované stavby se jim podaří, ve Višňové se vedení městyse spoléhá na to, že jim přijdou peníze z projektu Zelená úsporám. Pokud nepřijdou, nemůže vedení obce opravit plánované silnice.

„Je to tak. Investiční akce jsou u nás silně ohrožené. To proto, neboť jsme vloni zateplovali školu a dosud nemáme proplacené uznatelné náklady z projektu Zelená úsporám. Pokud tyto peníze nedostaneme, nemáme šanci dál stavět a opravovat. Jde asi o tři a půl milionu korun," uvedl starosta Višňové Vladimír Korek.

Obyvatelé městyse by tak i dál museli jezdit se svými auty po rozbitých silnicích.

„Rádi bychom opravili silnice v lokalitě Dědina a Stará hora. Je to tam už hodně zapotřebí. Navíc výhledově plánujeme inženýrské sítě pro rodinné domy k lokalitě Pod Starou horou," doplnil starosta s tím, že silnice by opravovali za vlastní peníze. Vyšlo by to asi do jednoho a půl milionu korun.

Představitelé Prosiměřic se soustředili na zvýšení bezpečnosti a úpravy veřejného prostranství.

„Plánujeme úpravy prostor u zdravotního střediska. Hodláme vybudovat parkoviště, chodníky a osvětlený přechod pro chodce. Používá ho hodně lidí včetně školáků. Akce vyjde asi na dva miliony korun," řekl starosta Prosiměřic Jiří Lukeš. Bezpečněji by se měli cítit i lidé, kteří používají silnici ve směru na Práče. „Tam také chodí školáci, ale také všichni, kdož míří na místní hřbitov," doplnil Lukeš.

Chybějící kanalizaci by měli získat obyvatelé Branišovic.

„Letos chceme dělat kanalizaci. Nyní se kreslí přípojky a připravují se i podklady pro výběrové řízení na zhotovitele stavby," naznačila tamní starostka Jitka Vaculíková. Kopat by se mělo už letos. „Určitě musíme začít, protože v říjnu příštího roku už musí být hotovo," doplnila starostka.

Stavba, která se dotkne také sousedních Bohutic a Olbramovic, vyjde na šestatřicet milionů korun. Počítá se s dotacemi.

V Branišovicích chtějí například také vyměnit okna v bytovém domě. „Aktuálně končíme přestavbu části obecního úřadu na ambulanci praktického lékaře. Za dva týdny chceme mít hotovo," naznačila Vaculíková.

Dokončit všechny opravy a úpravy centra plánují letos představitelé Vranova nad Dyjí. Díky osmimilionové dotaci bude střed městyse zářit novotou. Návštěvníci Vranova by už letos mohli v prostoru před obecním úřadem vidět novou dlažbu, schody z náměstí, zeleň či lavičky. Vranov byl úspěšný při žádosti o dotaci a po rekonstrukci průtahu tak letos opraví i centrum městyse.

Projekt rekonstrukce počítá se zásadní obnovou okolí morového sloupu. „Asfaltovou plochu tam nahradí přírodní kámen, bude nové zábradlí, vzniknou odpočinkové schody u morového sloupu či nové schody k řece. Počítá se i s nasvětlením morového sloupu, nová bude samozřejmě zeleň i stromy a lavičky či odpadové koše," vypočetl starosta Vranova Lubomír Vedra.

„Podmínkou je udělat vše letos. Nechceme rozhodně ohrozit letní sezonu, takže část prací by mohla být hotova na jaře, zbytek bychom dodělali na podzim," dodal Vedra.

Na nové náměstí se těší místní lidé i podnikatelé. „O plánované rekonstrukci náměstí vím. Po nedávné rekonstrukci průtahu to podle mého názoru bude taková třešnička na dortu. Věřím, že sezonu tyto práce nijak neovlivní. Nové náměstí rozhodně zdůrazní a podtrhne celkový dojem z Vranova," řekl již dříve majitel restaurace Country Saloon na náměstí Jaroslav Doubek.