Příjemnější a rušnější část roku čeká nyní Vranov nad Dyjí a Bítovsko. Nejznámější rekreační oblastí na Znojemsku slibují nová lákadla v podobě mučírny na Cornštejně, vycházek s průvodcem po Národním parku Podyjí nebo třetí lodě na přehradě.

Přehradu bude letos poprvé křižovat hydrobus Dyje. Přidá se tak k již existující flotile Lodní dopravy Vranov.  „Naše lodě odjíždí vždy v devět a ve dvanáct hodin. Poslední šanci mají cestující ještě ve tři hodiny odpoledne. Příznivci lodní dopravy a vyhlídkových plaveb se mohou plavit hodinu z Vranova do Chvalatic,   při dvouhodinovém okruhu se pak dostanou  z Vranova až na Bítov," popsal provozovatel  stávající dopravy Dalibor Dufek.

Od začátku května vozí cestující po přehradě i hydrobus Dyje, jehož provozovatelem je Osobní lodní doprava Vranov. Jednatel i majitel společnosti Martin Balík odmítl Deníku sdělit bližší informace o přípravách na jeho první turistickou sezonu. „Slavnostní křest lodi Dyje se uskuteční sedmého července, jízdní řád na období letních prázdnin se nyní připravuje," píše se nicméně na webových stránkách společnosti.

Mučírna ve sklepě

Ve sklepeních hradu Cornštejn vyroste mučírna a ubikace hradní posádky i s jídelnou. „Řemeslníci nyní vytváří mobiliář. Předpokládám, že na přelomu května a června obě výstavy připravíme, abychom je mohli představit návštěvníkům," řekla ředitelka Jihomoravského muzea Vladimíra Durajková.

V podzemí hradu nainstalují pracovníci muzea, které Cornštejn spravuje, figuríny vězňů, čekajících, až je kati natáhnou na skřipec. Méně pochmurnou výstavu najdou návštěvníci ve druhém sklepení.

„Umístíme sem hradní spižírnu a místnost, kde trávila svůj čas hradní posádka. Turisté si prohlídnou vinařské sudy, stůl, u kterého zbrojnoši jedli a hráli v kostky, zemi pokryje sláma," popsal historik muzea Jiří Kacetl.

Letos poprvé mají příznivci turistiky možnost využít služeb průvodkyně Národním parkem Podyjí. „Nabízím lidem vycházky po několika různých trasách. Budou si moci vybrat podle zájmu, délky či obtížnosti. Plánuji, že jedna komentovaná vycházka povede po sakrálních památkách Vranovska. Uvažuji také o tom, že bych turisty provedla po pašerácké stezce do Čížova. Rodiny s dětmi budou moci putovat po místech, která se vztahují k vranovským pověstem. Službu budou moci návštěvníci Vranova nad Dyjí využít již od června," popsala průvodkyně Zuzana Solařová.

Ve Vranově nad Dyjí bude o prázdninách opět jezdit letní turistický vláček. „S firmou ČAS jsme dohodnuti na pokračování provozu obdobným způsobem jako v minulých letech. Vláček bude jezdit v době letních prázdnin po zavedené trase mezi vranovským zámkem a hrází přehrady. Nebude ale už zajíždět na náměstí, protože se tam kvůli zvýšeným obrubníkům nemůže otáčet," sdělil již dříve starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra.

Oprava hráze

Plánovaná oprava hráze naruší závěr turistické sezony až za dva roky. „Opravy by měly začít na podzim 2013. Povodí Moravy se bude snažit, aby k ovlivnění dalších rekreačních sezon došlo jen minimálně. Případná omezení se budeme snažit kompenzovat vznikem dalších lákadel, například lodních převozů," řekl za Povodí Moravy ředitel závodu Dyje Jan Morana.