Letošní turistickou sezónu předevčírem slavnostně zahájili představitelé městyse Vranov nad Dyjí a okolních obcí, místní podnikatelé a zástupci firem.

„Nacházíme se daleko od městských center, je tu vysoká nezaměstnanost a tak je cestovní ruch naší největší šancí,“ řekl starosta Vranova Lubomír Vedra.

Podle něj městys i před letošní sezonou opět o něco vylepšil služby turistům. „Po letech úsilí se nám konečně podařilo získat do obce bankomat, brzy bude hotova oprava mostu přes Dyji a doufám, že na jeho rekonstrukci naváže i oprava silnice od náměstí k serpentinám. Spolu s místními podnikateli se snažíme o nasvětlení zámku v noci,“ uvedl starosta.

Turisty bude i letos lákat především státní zámek Vranov nad Dyjí, ale i přehrada již se dvěmi loděmi, turistický vláček, veřejnosti přístupné bunkry z první republiky, či program Vranovského kulturního léta.

„Na druhou polovinu června chystáme výstavu Vranovská lilie, v Kočárovně bude od dvacátého září výstava Půvaby orientálního salónu. Na prvním nádvoří chystáme spolu se správou Národního parku Podyjí výstavu Thayatal očima rakouských malířů. V plánu máme vyhlídkovou trasu pro děti. Chtěli bychom zřídit vyhlídku ve hranolové věži, na to ale nejsou peníze,“ popsala aktuální dění na zámku zástupkyně kastelána Miroslava Janíčková.

Velkým lákadlem se zřejmě stane druhá loď veřejné lodní dopravy. „Viktorii spustíme na vodu na konci května, v provozu bude od prvního července. Valentýna bude vozit lidi třikrát denně od hráze přes Lančov, Horku, camp v Bítově, Chmelnici až ke hradu Bítov. Vloni svezla přes šestadvacet tisíc lidí,“ uvedl majitel Lodní dopravy Vranov Dalibor Dufek.

Zcela novou atrakcí bude i koňská stezka.

„Koňská stezka spojuje Vranov nad Dyjí se znojemskou městskou částí Hradiště a vede ochranným pásmem Národního parku Podyjí. Další větev koňské stezky vyznačila přímo správa parku, a to z Kraví hory u Znojma do Hnanic,“ uvedla Marcela Mariášová ze sdružení Merlin, které stezku z Vranova iniciovalo.