Pětačtyřicet milionů na rozsáhlý mezinárodní projekt, který má zajistit čistší a bezpečnější vranovskou přehradu, se podařilo získat vodohospodářům. Povodí Moravy má nyní před sebou řadu výběrových řízení, do konce letošního roku by již měli odborníci na Bítově sbírat biomasu.

„Nejedná se ale o čištění vodní nádrže Vranov, ale o sběr biomasy pomocí mobilního zařízení. Zjistíme, zda navržená technologie skutečně přispěje ke zlepšení kvality vody. Nyní čekáme na výsledky výběrového řízení, abychom rozhodli, která firma toto pilotní ověření provede," vysvětlila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Projekt má prospět lidem, rybám i přehradám a připravili jej vodohospodáři z Povodí Moravy se svými dolnorakouskými protějšky. Proti sinicím u Bítova nasadí lodě, pod vranovskou přehradou chtějí omezit hrozbu mrtvého dřeva odnášeného povodněmi a lepší ochraně před velkou vodou přispějí nová čidla na řece. O plánech začali vodohospodáři mluvit více než před rokem.

Rekreanti i Vranovští se o čistotu vody v přehradě zajímají. „Na vodě ve vranovské přehradě je závislá spousta lidí, vždyť spolu se znojemskou přehradou zásobuje pitnou vodou Znojmo i další obce. Její vyčištění je potřebné a myslím si, že není radno je odkládat. Letošní výskyt sinic se poněkud opozdil, důvodem je zřejmě velký příval vody, který začátkem sezony propláchl koryto přehrady. Následná tropická vedra ale produkci sinic opět rozběhla," upozornila Zdena Falcová.

Také starosta Vranova nad Dyjí připravený projekt vítá. „Jsem o něm informovaný již od počátku. Chtěl bych podotknout, že vodohospodáři mají za cíl kromě jiného monitorovat kvalitu vody v přehradě, která je dle sdělení odborníků velmi kvalitní. Chystané práce mají tento stav dlouhodobě zachovat. Důležitá je také spolupráce s rakouskými kolegy," uvažoval starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra.

Situace se sinicemi bývá tradičně nejhorší v oblasti bítovské zátoky. Tamní provozovatelé kempu zřídili pro návštěvníky bazény, aby jim zajistili možnost koupání v období, kdy to sinice v přehradě neumožňují. Letos byla voda poměrně čistá ještě v polovině srpna. „Nikdo si neumí vysvětlil, čím je to způsobené, že při tak extrémních teplotách, jako byly letos, voda nekvete. Ale bude to spíš výjimka. Pochopitelně že se těšíme na to, že přehrada bude čistá každý rok," podotkl provozovatel kempu na Bítově Marek Mucha.

Bítovské zátoce a dalším oblastem se zvýšeným výskytem sinic mají ulevit speciální plavidla. „Aerační lodě, které provzdušňují vodu, měly výborné výsledky na Brněnské přehradě. Výsledky na Vranově je těžké předjímat, protože jde o přehradu zcela jiného rázu," uvedl již dříve generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík.

Vodohospodáři plánují dále rozšíření měřicích stanic v Hardeggu nebo Podhradí. Součástí projektu je také zřízení zázemí pro instalaci norných stěn pro případ havarijního znečištění řeky. Dělníci je mají vybudovat na Dyji u Podhradí a na Želetavce u Koberova mlýna.

Mezi vranovskou a znojemskou přehradou zkoumají odborníci možnosti omezení rizik, které způsobuje naplavené dřevo při povodních a také zjišťují vhodnost úpravy některých jezů takzvanými rybími přechody.

Chystané práce nemají nijak ovlivnit rekreační provoz na přehradě.