Nebezpečná místa na červené trase jsou podle něj stále například na Pašerácké stezce nebo u mostu Heleny Mniszkové. Lidé by ale měli být pozorní i na Hardeggském okruhu u Čížova, kde je řada nakloněných stromů.

Uzavřené a neprůchodné úseky značených cest tak stále zůstávají především na Vranovsku. Lesníci by je měli postupně prořezat na začátku příštího roku. Práce zde zpomaluje rozmočená půda a hrozící pády dalších stromů.

„Právě kvůli rozmáčené půdě jsou rozježděné i některé cesty, které jsme využívali k odstranění následků ledovky. Na horší podmínky by se měli připravit například cyklisté na trase mezi Vranovem a Čížovem," informoval David Grossmann ze Správy národního parku. Většina značených cest v Podyjí je tak s opatrností přístupná.

Správa parku zároveň nabádá veřejnost, aby v žádném případě nevstupovala do lesních porostů Národního parku Podyjí a jeho ochranného pásma mimo značené turistické trasy. V lesích se stále nachází větší množství spadlého, nakloněného a visícího dřeva. Vstupem mimo turistické cesty se lidé vystavují nebezpečí ohrožení života.

Popadané a vyvrácené stromy, polámané větve. Nejviditelnější škody, které způsobila prosincová ledovka v Národním parku Podyjí. Pro přírodu je to ale příležitost. Nové světliny dají šanci mladým stromům, světlomilným květinám a broukům. Ulomené větve a popadané kmeny využijí houby a vzácné druhy dřevožravého hmyzu. Dutiny ve stromech zase osídlí ohrožení ptáci a netopýři.

Uzavřené úseky:
Felicitin okruh na Vranovsku (červená stezka pro pěší)
Vranov nad Dyjí, zámek – Benátky (žlutá stezka pro pěší)
Odbočka k Halamáškově vyhlídce ve Vranovském lesoparku
Okruh Heleny Mniszkové na Vranovsku (zelená stezka pro pěší)
Claryho stezka na Vranovsku (modrá stezka pro pěší)
Čížov – Čížovský rybník (modrá stezka pro pěší)
Podmolí, obec – Podmolí, křižovatka Nivky (žlutá stezka pro pěší)
Zdroj: Správa NP Podyjí