Učitelka na druhém stupni Světlana Dvořáková podle některých rodičů měla žákům vulgárně nadávat a děti tak z ní měly mít velký strach. Inspekce se zabývala dvěma body stížnosti. „Prvním byl postup ředitelky školy při řešení stížnosti zákonných zástupců na chování jedné z učitelek. Druhým pak nevhodné vzdělávací postupy jedné z učitelek ve vyučovacích hodinách," uvedl náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Jako odůvodněnou shledali inspektoři jen kritiku práce ředitelky. „Ředitelka sice stížnost rodičů řešila a zabývala se jejich připomínkami, nepostupovala však v souladu s vnitřní směrnicí. Nedodržela také lhůtu pro vyřízení stížnosti a neposkytla jednoznačnou odpověď na otázky kladené v petici," vysvětlil Andrys.

Šetření inspekce naopak neprokázalo, že by se učitelka Dvořáková nevhodně chovala k dětem. „Druhý bod stížnosti byl vyhodnocen jako neprokazatelný. Provedli jsme inspekční hospitaci, paní učitelka podala písemné vyjádření, zkontrolovali jsme hospitační záznamy ředitelky školy, a máme i její písemné vyjádření," shrnul náměstek ústředního školního inspektora s tím, že výsledek šetření stížnosti inspekce předala zřizovateli.

Zřizovatelem je obec Šanov. Tamní starosta v úterý Deníku Rovnost potvrdil, že výstup inspekce již obdržel a je v jeho kompetenci, jak bude problém řešit. „Neprokázalo se však nevhodné chování paní učitelky, a proto nemáme žádný důvod kohokoli nyní postihovat. Paní ředitelka určité chyby udělala, ale kdo je nedělá? Rozhodně se však na situaci ve škole zaměříme a na práci pedagogů ve škole se podíváme," řekl starosta obce Petr Škarek.

Redakce Znojemského deníku Rovnost se v úterý pokoušela získat také vyjádření ředitelky školy, to se však nepodařilo. „Paní ředitelka tu dnes není a nebude. Číslo jejího mobilního telefonu vám poskytnout nemohu," řekla pracovnice školy, která vzala telefon v ředitelně, ale nepředstavila se. Učitelka, proti které se rodiče bouřili, se již dříve odmítla k věci vyjádřit s tím, že od toho má své nadřízené.

Případ otevřel deník MF Dnes. Podle něj se ze školy vracely některé děti s pláčem a byly vystresované. Měla mít ve třídách své oblíbence a vůči jiným užívat i vulgárních výrazů. Kvůli tomu se některé děti údajně bály chodit i na toaletu, kde mívala učitelka dozor.

Ředitelka Plešová však od počátku svoji podřízenou bránila. „Petice rodičů je tendenční a útočná. Sešla jsem se s nimi. Vysvětlovala jsem jim, že někdy i učitele pohltí psychický tlak, ale že si paní učitelka rozhodně na nikoho nezasedla ani dětem vulgárně nenadává," hájila Dvořákovou již dříve ředitelka šanovské školy.