Milovníkům historie, přírody i tajemných příběhů nabídnou detailnější seznámení s hradem, který shlíží ze skalnatého ostrohu nad vranovskou přehradou. „Letošní akce je naprostou premiérou. Loni jsme uspořádali den na hradě s Bílou paní, která nebude chybět ani letos," připomněla ředitelka Jihomoravského muzea ve Znojmě Vladimíra Durajková.

Jak doplnila, ona i její kolegové předpokládají, že díky návštěvě Cornštejna se zájemci dozví zajímavosti nejen o stavbě samotné, ale i o jejím okolí. To bylo totiž vyhlášeno přírodní rezervací. „Pokud jde o přírodu, pro letošek jsme připravili novinku v podobě informativních cedulí o rostlinách, které v areálu rostou," vysvětlila Durajková.

Program
9.00 Brány hradu se otevírají
9.30 Zahájení se znojemskou skupinou historického šermu Albion
9.45 – 11.15 Prohlídka hradu s historikem, sraz u pokladny
9.45 – 11.30 Výlet do Přírodní rezervace Cornštejn
9.45 – 17.00 Výstavka přírodnin s komentářem přírodovědce
10.00 – 11.30 Vycházka s geologem, sraz Na Baště
11.45 – 13.15 Archeologické lokality a obléhací tábory
13.00 – 14.00 Z čeho se staví hrad – komentovaná prohlídka
14.00 – 15.30 Prohlídka hradu s historikem, sraz u pokladny
14.00 – 15.30 Zoologická procházka kolem hradu
15.45 – 17.15 Archeologické lokality a obléhací tábory
17.30 Ukončení akce se znojemskou skupinou historického šermu Albion
18.00 Brány se zavírají
Zdroj: www.znojmuz.cz

Hrad Cornštejn a jeho těsné okolí patří k zoologicky zajímavým zákoutím vranovské přehrady. Pozoruhodný je pro zoology především strmý sráz spadající k hladině přehrady na jihozápadním svahu pod hradem. „Tam nachází útočiště výrazně teplomilné druhy, které se kolem přehrady vyskytují jen ostrůvkovitě. Příkladem může být ještěrka zelená či užovka hladká. K vyhřívání a kladení vajíček si tuto polohu vybírá také užovka podplamatá, která se po většinu léta zdržuje přímo kolem břehu přehrady, kde loví malé rybky," vyjmenoval zoolog muzea Antonín Reiter.

I mezi bezobratlými živočichy, zejména hmyzem, tu najdeme zajímavé druhy. „Pokud nebude jaro příliš rychlé, můžeme zde ještě koncem května potkat i jednoho z nejvzácnějších motýlů Moravy, jasoně dymnivkového," doufal zoolog.

Naopak západní, chladný a vlhký suťový svah v opačné části podhradí hostí zajímavé měkkýše a také brouky suťových lesů. Celé okolí hradu je také zajímavým prostředím pro mnoho druhů ptáků, kteří budou na konci května krmit svoje potomstvo a měli by tedy být i dobře pozorovatelní . „Hnízdí tu například dlask tlustozobý, strakapoud prostřední nebo lejsek bělokrký. Je těžké odhadnout, které z druhů při odpolední procházce skutečně potkáme," dodal Reiter.

Po celý den bude výletníkům k dispozici řada odborníků, kteří zájemce provedou po zřícenině a jejím okolí. „Součástí programu bude opět Bílá paní na Cornštejně se svým programem a tvůrčími dílnami pro děti, které budou připravené po celý den. Tentokrát půjde o doplňkový program a letošní otevírání Cornštejna je založené právě na komentovaných prohlídkách mých kolegů," naznačila Monika Mažárová z Jihomoravského muzea, která si roli Bílé paní vyzkoušela již v loňském roce.

Cornštejn vyrostl ve čtrnáctém století a postupem času hrad získal mohutné opevnění. Známé je jeho jedenáctiměsíční obléhání v patnáctém století, které se stalo politickou událostí evropského významu. V šestnáctém století se dostal do rukou Štrejnů ze Švarcenavy. kteří přestali sídlo udržovat. Hrad tak zpustl a po staletí střídal majitele.

V roce 1945 připadl státu. „Nynější podoba hradu je výsledkem jeho rozsáhlé rekonstrukce, kterou v sedmdesátých letech dvacátého století provádělo tehdejší Krajské středisko státní památkové péče a ochrany přírody v Brně. „Rekonstrukce či dostavba nebyla dokončena a v polovině osmdesátých let se hrad dostal do správy Jihomoravského muzea ve Znojmě, které se před pěti lety pustilo do rozsáhlých úprav," uvádí se v textu na webu muzea.

Památka získala postupem času nové ochozy, dvě zcela nové vyhlídkové plošiny s dosud neznámými výhledy na okolí či stylovou pokladní budovu s přístřeškem pro návštěvníky. Ve sklepení je expozice připomínající mučírnu a místnost, kde trávili svůj volný čas zbrojnoši.

Zřícenina je přístupná od června do září a v sezoně na ni míří zhruba čtrnáct tisíc návštěvníků. O prázdninách tvoří Cornštejn jedinečné kulisy pro vystoupení šermířů a divadelních společností.