Vypadá to slibně a zajímavě, ale dokud není zákon ve sbírce a peníze na účtu, nepočítáme s ničím. Se státem a jeho sliby už máme své zkušenosti. Tak lze shrnout reakce oslovených starostů ze Znojemska na nová pravidla, podle nichž se má od příštího roku dělit stát s obcemi o výnosy daní. Vše ještě musí schválit poslanci a senátoři.

„Pro Miroslav by schválení novely znamenalo poměrně výrazný nárůst příjmů, je ale otázkou, co se odehraje v parlamentu. Když se totiž podíváme na celý kraj, je vidět ztrátu proti nynějšímu stavu. Proto je možné, že zákonodárci budou různě licitovat. Musíme vyčkat, jak bude projednávání zákona pokračovat," nabádal k opatrnosti starosta Miroslavi Augustin Forman.

Podle propočtu Sdružení místních samospráv by město podle nových pravidel mělo dostávat z daňové kasy o téměř devět milionů víc.
Podle Formana je i na konkrétní čísla příliš brzy. „Ono záleží na tom, zda stát daně, které chce rozdělovat, v plné výši vybere. S ohledem na některá opatření ministerstva financí schválená vládou o tom mám jisté pochybnosti. Vede mě k tomu už zkušenost s výnosem z hracích automatů. Ministerstvo financí odhadovalo dva miliony. Podle prvních kvartálních plateb to bude sotva polovina," podotkl starosta.

Jestliže peníze do Miroslavi přece jen připutují, zřejmě městu v příštím roce usnadní chystané zateplení kulturního domu a mateřské školy.
Opatrný zůstává i starosta Hrušovan nad Jevišovkou Miroslav Miloš. „Už jsme proškoleni dřívějšími zkušenostmi, proto věřím jen penězům, které už jsou na účtu města. Zatím nejsem přesvědčen, že zákon projde a už vůbec ne o tom, že si stát alespoň polovinu nevezme hned zpět," varoval starosta.

Na co by město navýšené příjmy využilo je podle něj jednoznačné. „Šly by do vodárenské infrastruktury, tedy úpravny vody, chystaného přivaděče a nového vrtu. Připravujeme také stavbu sportovní haly, proto bychom vždy věděli, co s vyššími daňovými výnosy," podotkl Miloš.

Na rozvojové projekty by šly zvýšené příjmy i v Moravském Krumlově, který může teoreticky získat čtrnáct milionů. „Nechci předem spekulovat, jak projednávání novely dopadne. Pokud zákon projde, určitě bychom získané peníze využili na rozvoj města prostřednictvím našeho fondu Moravský Krumlov 2022. Jak konkrétně, bude muset samozřejmě rozhodnout zastupitelstvo," řekl starosta Tomáš Třetina.
Zatímco většina obcí a měst v regionu může uvažovat o možném posílení příjmů své kasy, nejmenším vesničkám hrozí ztráty. Starostu Podhradí nad Dyjí Oldřicha Tesárka odhad poklesu příjmů o sto padesát tisíc překvapil.

„Očekával jsem, že podobně jako u ostatních nám daňové výnosy vzrostou. Musím se nyní seznámit s podrobnostmi. Jistě o tom budeme debatovat v zastupitelstvu, vše vyhodnotíme a pak budeme náležitě reagovat," informoval Tesárek.

Zdrženlivě hodnotí chystanou změnu Jaroslav Jenšovský starosta naopak největší obce v regionu, Dobšic. „Podrobnostmi návrhů jsem se příliš nezabýval i proto, že o tom, zda je správné, aby stát ubral největším městům, která často využívají a navštěvují i lidé z ostatních obcí, musí opravdu rozhodnout poslanci. V každém případě, pokud návrh projde a Dobšice dostanou zhruba čtyři miliony navíc, budeme vědět, nač je využít, " komentoval starosta.

„Vždy je co vylepšovat. V našem případě mají nejvyšší prioritu sítě pro novou rozlehlou lokalitu pro rodinné domy a bydlení pro seniory," naznačil Jenšovský.