„Výstava se zaměřuje převážně na sváteční a obřadní pokrmy v období léta a podzimu, ale také na vše podstatné, co se ve výše zmiňované knize neobjevilo," přiblížil kurátor výstavy Jiří Mačuda.

Návštěvníci výstavy se tak budou moci dozvědět například o račí polévce, zdejších koláčích, ale také o několika tradičních receptech, mezi nimiž nechybí třeba „makalone" či švestkový štrúdl z Olbramkostela pocházející z poloviny 19. století.

Výstavní prostory doplní také desítky předmětů, zařízení kuchyně a domácnosti, které dnes na moderní kuchyňské lince již nelze spatřit. Poprvé budou moci lidé vidět odstředivku Alfa Laval Junior sloužící k domácí přípravě másla, ale také pět forem na bábovky a vdolky, jež do Znojma na dobu trvání výstavy zapůjčili pracovníci rakouského Muzeum Retz. A protože se zájemci dozví i něco nového o posvícenských pochoutkách z našeho regionu, k vidění bude i jediný dodnes používaný původní kroj ze Znojemska, oblečení stárka a stárky z Vémyslic, které lze jinak vidět jen v průběhu vémyslických tradičních svatováclavských hodů. „Muzeum tak zve na výstavu nejen všechny milovníky dobrého jídla, ale také obdivovatele zdejších lidových tradic, které se pozvolna opět probouzejí ke svému životu," dodal Jiří Mačuda.