O výši výživného ve většině případů rozhoduje soud, rodiče se totiž velmi často na konci vztahu nedokážou domluvit. Problémy s rozchodem měl i Chalupa. „I když soud nařídil, že dceru můžu každý druhý víkend vídat, pokaždé, když ji chci někam vzít, její matka mi řekne, že je nemocná nebo zrovna přespává u kamarádky. Dělá mi to naschvál, ale už s ní nechci bojovat," dodává rozvedený muž. Chalupa bude na svou dceru platit dokud se nedokáže postarat o sebe sama, její věk přitom nehraje žádnou roli.

Problémy ovšem často bývají především s vymáháním výživného. „Připravujeme nový návrh na podporu neúplných rodin s dětmi, který by měl pomoct," přiblížil mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Vaněk.

Pokud jeden z rodičů alimenty neplatí, hrozí mu exekuční řízení, zabavení řidičského průkazu a dokonce vězení. Podle statistik ministerstva spravedlnosti jen za první polovinu letošního roku na jižní Moravě do vězení nastoupilo 103 neplatičů. Za celý loňský rok to bylo 159 lidí.

Neplatiči v kraji
∙za první polovinu letošního roku na jižní Moravě odsoudili 636 neplatičů alimentů
∙loni to bylo 1407 lidí
∙do vězení do letošního června nastoupilo 103 lidí za neplacení alimentů
∙průměrně lidé na alimentech zaplatí 2000 korun měsíčně

Polovina obyvatel České republiky je pro státní alimenty

Čtyřiačtyřicetiletá Marcela Odložílková žije po ubytovnách a od svých spolubydlících vylákala desítky tisíc korun. Pátrá po ní policie a hrozí jí tři roky vězení. Také proto, že už tři roky neplatí na své dítě výživné. Neplacení alimentů se ale zpravidla týká otců, podle odborníků až z 90 procent dluží na výživném muži, a kvůli tomu se matky často dostávají do existenčních potíží.

Tomu by měl zabránit návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD), která by ráda zavedla takzvané náhradní výživné ve výši až 2500 korun, které by za neplatící rodiče vyplácel stát. O návrhu by měla příští týden jednat vláda.

Příliš nevoní hnutí ANO ani pravicové opozici. Například podle expertky ODS Lenky Kohoutové by se následně státu nepodařila od dlužníků vymoci ani koruna.

Agentura SANEP zpracovala pro Deník exkluzivní průzkum, z něhož vyplývá, že pro zavedení takzvaných státních alimentů by bylo 50 procent lidí.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK