Padesátka kmenových zaměstnanců Městské zeleně Znojmo se v těchto dnech pohybuje na různých místech města. V pondělí například dva pracovníci zeleně dobývali další pařezy stromů v Jarošově ulici, dvě cisterny zalévaly květiny po celém městě, na Hradišti i jinde kosili jiní zaměstnanci trávu, na sídlišti Pražská pak další s kultivátorem připravovali záhonky pro výsadku okrasných keřů.

Znojemská radnice na údržbu parků vydává miliony korun. Letos podle rozpočtu je to více než jedenadvacet milionu korun. „Jenže se nestaráme jen o parky, travnaté plochy, stromy, květiny a keře. V této částce je zahrnuta také údržba městských hřbitovů i provoz psího útulku v Načeraticích," upozornil ředitel Městské zeleně Znojmo Radoslav Habrdle.

Jeho padesáti podřízeným nyní pomáhají další pracovníci. „Jde o pětadvacet lidí, které máme najaté přes úřad práce. Provádějí například druhé kolo sekání trávy. Na různých místech města včetně aktuálně Jarošovy ulice dobýváme ze země pařezy pokácených stromů, které byly staré nebo nemocné. Bylo jich asi jedenáct, vzrostlé byly asi čtyři. Snažíme se je nahradit původními stromy. Například tureckou lískou," přiblížil Habrdle.

Denně jezdí dvě cisterny, aby dopravily vodu ke květinám či keřům a mladým stromkům. „Denně spotřebujeme jedenáct kubíků vody," dodal ředitel Habrdle.

Se stavem parku a okolí domů v místě, kde bydlí, je spokojená Miloslava Klimtová. „Náš park je podle mne nejhezčí ve Znojmě. Ty krásné lípy a další stromy, to je radost pohledět. Když to srovnám s dobou, kdy jsme se sem před padesáti lety nastěhovali, je to úžasný rozdíl. Jen by mohli dát více laviček," řekla Klimtová.

Poněkud přísnější optikou vidí stav městské zeleně místopředseda Okrašlovacího spolku ve Znojmě Karel Fiala. „Péče o městskou zeleň je celkově nedostatečná. Soustřeďuje se především na centrum a oblasti jako je například Městský lesík či okrajové lokality by zasloužily podstatně více péče. Čím dál více od středu města je stav přirozeně horší," konstatoval Fiala.

Jak dodal, postrádá také důležitou dokumentaci ke stromům ve městě. „Chybí mi také odborný seznam stromů, především významnějších s popisem, jak jsou ošetřované. Toto je v úspěšnějších městech jak v Česku, tak na západě, běžné," naznačil Fiala.