Zvýšený zájem o školní potřeby už hlásí některá znojemská papírnictví. „Větší nápor pociťujeme od poloviny srpna. Nejvíc si lidé chodí pro studentské batohy a aktovky, výtvarné potřeby nebo obaly na učebnice," přiblížil majitel jednoho z nich Martin Vojtěch.

O co bývá zájem:Do prvních tříd míří silné ročníky, hlavně na ně se proto papírnictví a hračkářství připravují. Nejvíce se prodávají tužky, pravítka, vodovky, tempery nebo desky na sešity. V nákupních košících nechybí ani pouzdra či aktovky.

Podle něj se už prodávají hodně i sešity, a to nejčastěji v sadách zadaných školou. „Podle zkušenosti víme, že ne všichni rodiče nechají nákup na poslední chvíli. Najdou se i tací, co mají nakoupeno už od začátku prázdnin," uzavřel Vojtěch.

Hlavní nápor nakupujících očekávají papírnictví tradičně prvního a druhého září. Co půjde se startem nového školního roku nejvíce na odbyt, lze zatím jen odhadovat. „Záleží na tom, co žákům zadá na pořízení konkrétní škola. Hodně prodáváme už hotové sady sešitů," popsala Monika Palášková ze znojemského Papírnictví Růžička, které už má předpřipravené i různé obaly na učebnice.

KLÁRA TESAŘOVÁ