Zloději ujíždějící ukradeným autem z města, výrostci rozbíjejí vývěsku u autobusového nádraží či opilci páchající nepřístojnosti na nočním náměstí se mohou už na podzim objevit na záznamech městských kamer v Moravském Krumlově. Městští zastupitelé na ně při schvalování letošního rozpočtu přiklepli půldruhého milionu korun.

Podle starosty Tomáše Třetiny mají kamery napomoci větší bezpečnosti ve městě. „Takovým tragediím jako před časem ve Žďáře nebo Brodu, které mnou otřásly a na které člověk musí myslet, kamery samy o sobě nezabrání, ale umožní alespoň situaci ve městě lépe monitorovat, zejména pro případ krádeží či vandalismu," uvedl starosta.

Krumlovští strážníci počítají, že by dění ve městě mělo sledovat až osm kamer. „Tři mají být otočné, pět pevných. Celý systém koncipujeme jako stavebnici, aby plnil řádně svou funkci, a byl také rozšiřitelný," uvedl vedoucí krumlovských strážníků Rudolf Fráňa.

Prvkem, který by stavebnici mohl doplnit jako první, by mohly být kamery střežící vstupy do škol. „Chystáme projekt, abychom mohli požádat o dotaci ministerstvo školství. Pracovní schůzku s řediteli k tomu máme příští týden. Hledáme také vhodný způsob, jak vyhovět požadavku zákona, že veřejná prostranství smí monitorovat pouze policie, ať městská, či republiková. Zřejmě bychom jednali o smlouvě, který by kamery sledující prostor před školami svěřila do naší správy," uvažoval šéf strážníků.

Strážníci už mají rozvržené, kam chtějí kamery instalovat. „Budou sledovat všechny vjezdy do města, kruhový objezd u Znojemské a Ivančické ulice, náměstí a autobusové nádraží," vypočítal Fráňa.

Takto rozmístěné kamery by mohly přinejmenším částečně zachytit pohyb lupiče, který loni v dubnu v chodbě u pobočky banky na náměstí přepadl ženu odvážějící tržbu a pak ujel tmavým autem.

V Krumlově mají mít kamery zřejmě do letošního října. Znojmo svůj kamerový systém buduje dvanáct let. nyní jej tvoří sedmnáct kamer. „Městský kamerový systém prošel významnou modernizací a rozšířením loni. Městské policie má vytipovaná i další místa pro osazení kamerou. Zatím není jasné, zda k tomu dojde letos, či napřesrok," sdělila mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.