„Na vlastní oči jsem se přesvědčil, jaké následky mělo letošní extrémní počasí. Pro zemědělce z nejvíce postižených oblastí jsme proto připravili úlevy. Budeme jednat s bankami o možnosti odložení splátek úvěrů, zajistíme také více času na uskutečnění rozvojových projektů," slíbil zemědělcům Bendl. Dodal také, že uvažuje o jednorázové půjčce krmiva pro ty zemědělce, kterým se letos neurodily krmné rostliny.

Pěstitelé na Znojemsku zatím sklidili asi dvanáct procent pšeničných polí. Zatímco průměrné loňské výnosy dosahovaly v této fázi žní asi čtyř tun na hektar, ty letošní jsou pouze poloviční. Podle některých odhadů by celková úroda mohla dosáhnout pouze pětiny běžných hodnot.

„Výnosy budou určitě nižší než minulý rok. Navíc pokud se objeví přívalové deště, může obilí napadnout houba. Pak by byla úroda ještě slabší," vysvětlil Ivan Veselý z Agentury pro zemědělství a venkov.

Sklízet se zatím začalo na jihovýchodě Znojemska. Žně tak zahájili například v Dyjákovicích či Břežanech. Škody na letošní úrodě už počítají také ve Višňové, tamní zemědělci zatím sklidili dva tisíce hektarů pšenice. Výnosy jsou ale mizivé.

„Letošní úroda zdaleka nedosáhne ani poloviny té loňské. Zatím jsme získali pouze něco přes dvě tuny pšenice," popsal situaci ve Višňové předseda tamního Agroservisu Jiří Pevný.

Možný nepříznivý vliv přívalových dešťů na obilí ale odmítl. „Půda byla po dlouhém suchu tak vyprahlá, že by musely spadnout hektolitry vody, aby se to na úrodě nějak projevilo. Místo toho tady ale napršelo sotva pár milimetrů," objasnil Pevný.

Naopak miroslavští zemědělci se vytrvalého deště obávají. Podle předsedy tamního Agrodružstva Pavla Olivy déšť sice nemůže poškodit obilí, houby a plísně by ale mohly zasáhnout kukuřici. Ta je přitom letos jednou z mála plodin, která se v Miroslavi urodila.

„Pšenice je zoufale málo, zatím jsme sklidili sotva dvě tuny. Obilí je navíc nekvalitní. U některých polí ani nevíme, jestli plodiny raději nezaoráme. Hodnotit letošní úrodu jako katastrofální je ještě mírné označení," posteskl si Oliva.

Zatímco pšenice se letos příliš neurodilo, dosavadní sklizeň řepky některé zemědělce mile překvapila.

„Úroda řepky vypadá kupodivu lépe, než jsme očekávali. Průměrné výnosy jsou zatím kolem jedné a půl tuny na hektar. Osmdesát procent ploch je ale stále před námi. Přáli bychom si, aby se letošní výnosy řepky dostaly nad dvě tuny na hektar," dodal Veselý.

Některé obce si však na úrodu této olejnaté plodiny stěžují. Například ve Višňové nebo v Miroslavi zatím sklidili pouze jednu tunu řepky, zatímco její normální výnosy bývají v tuto dobu třikrát až čtyřikrát vyšší.

V jiných obcích mají hlavní letošní sklizeň teprve před sebou. Mizivé výsledky ale očekávají všude.

„Na největší práce se zatím teprve připravujeme. Už teď je ale jisté, že úroda bude mizerná. Výnosy z obilovin nejspíš nepřesáhnou jednu tunu, s řepkou to vypadá podobně. Naštěstí u nás poslední dobou moc neprší. Déšť by se proto na už tak špatné úrodě podepsat neměl," přiblížil jednatel hrušovanského Agrocentra Bronislav Formánek.

PETRA SVITAVSKÁ