Vedle snížení nájmu u městských pozemků zrušili restrikce sezonní i denní otevírací doby. Živnostníky změna potěšila, radní doufají, že míst k venkovnímu posezení bude letos ve Znojmě víc, než kdy dřív.

Nájmy klesly

„Je to výborná zpráva. Jsme tu dvanáct let a pamatujeme i nájmy šestnáct korun za metr a den. Teď si ověřím předpověď počasí a pokud bude příznivá začnu instalaci zahrádky vyřizovat raději hned,“ řekla vedoucí restaurace na Mikulášském náměstí Eva Elmerová.

Na pozemcích města mohli restauratéři dosud zahrádky stavět od května do října. „Toto omezení jsme zrušili, zkoumáme i možnost jak sladit pravidla nočního klidu s otevírací dobou po desáté večer. Předpokládám, že by mohlo stačit platné omezení hudebních produkcí a pouštění rozhlasu či televize. Výjimky může povolit městská rada,“ řekl starosta Znojma Petr Nezveda.

Koruna měsíčně

Zastupitelé města již odsouhlasili novelu vyhlášky, jíž snížili nájem z pozemků. Místo koruny za metr denně budou nyní restauratéři a kavárníci platit městu korunu z metru měsíčně.

Řada restaurací zatím využívá pro letní posezení zejména zadní dvorky a podobné vnitřní otevřené prostory.

„O změnách zatím moc nevím, vypadají ale dobře. Už jsme o zřízení zahrádky venku uvažovali, ale chtěli jsme počkat až na slibovanou rekonstrukci náměstí. Dosavadní uspořádání nám sice stačilo, ale myslím, že o zahrádku přímo na náměstí bude také zájem,“ zvažoval majitel restaurace na Horním náměstí Jan Gross.

Volnější podmínky uvítala také majitelka kavárny na Divišově náměstí, i když sama dosud malé venkovní posezení otevřít nemohla.

Krok k lepšímu

V každém případě je to krok k lepšímu, který městu prospěje. Pro naši kavárnu zkusím opět požádat aspoň o malé místo na dva stolky. Zatím jsem měla smůlu, prý je ulička před kavárnou příliš úzká a posezení by bylo nebezpečné,“ uvedla Anna Dikovská.

Z možné větší konkurence nemá strach šéf restaurace na Pražské. Ten už dokonce zahrádku otevřel, protože leží na soukromém pozemku.

„Větší nabídka bude spíš ku prospěchu, ať si lidé vyberou. Většina omezení byla stejně zbytečná a nedávala velký smysl,“ podotkl šéf kavárny a baru Pavel Vrána.