Jihovýchodní křídlo miroslavského zámku je opravené od loňského roku díky podpoře z evropských peněz. K pravidlům unijních dotací patří, že ten, kdo peníze na opravy dostane, musí zrekonstruovanou památku pět let používat v souladu s pravidly, podle nichž podporu dostal. „Koncepci využití zámku pro toto pětileté období schválila v minulých dnech rada města. K důležitým částem patří zejména spolupráce s Technickou univerzitou v Liberci a architektem Zdeňkem Fránkem a zaměření na vzdělávací programy pro děti i dospělé. Zapojujeme se také do projektu 5 plus jedna, který sdružuje památky Moravskokrumlov­ska," přiblížil starosta Miroslavi Augustin Forman.

Díky spolupráci s architektem Fránkem, který se o zámek dlouhodobě zajímá, Miroslavští získají například model největší městské pamětihodnosti. „Budou na něm barevně vyznačené jednotlivé etapy jeho stavebního vývoje. Tento velký model v současné době právě vzniká. Na zámek jsme již převezli a spolu se studenty postupně složíme další modely představující celou šíři témat a objektů, jimž se studenti Technické univerzity věnují. Ať jsou to bytové domy, věže, různé dostavby a podobně," vypočítal architekt Fránek s tím, že některé modely vznikaly i ve spolupráci se studenty z Chile při jejich návštěvě v České republice.

Zámek přivítal první návštěvníky loni v červenci při tradičním Meruňkobraní. Nyní tam hosté míří zejména o víkendech. „To přijde tak třicet až padesát lidí. Proto jich nyní chceme oslovit více. Mimoto oslovíme školy, zaměříme se na širší okruh, začneme ale samozřejmě těmi nejbližšími," doplnil plány starosta Forman.

Zámek Miroslavští mimo jiné zařadili do společného propagačního materiálu, který láká také například na petrovickou doškovici či expozici křížové cesty v Bohuticích. „Představuje zajímavosti Moravského Krumlova, Miroslavi, Jevišovic, Bohutic, Petrovic, Višňového a Vedrovic. Chceme tak přesvědčit návštěvníky, že stojí za to v našem regionu pobýt delší čas," uvedl již dříve místostarosta Miroslavi Roman Volf.

V Jevišovicích zahájí na loni opraveném Předzámčí sezonu již o nadcházejícím víkendu. „Program začne v sobotu v pět hodin odpoledne. Promítneme nově zakoupený film Báječní muži moravských Venuší, nabídneme ochutnávku vín. Otevřeno budeme mít do května od pátku do neděle, přes léto pak zvažujeme otevírací dobu pět dní v týdnu, od středy do neděle," vypočítal starosta Pavel Málek s tím, že s propagací město zatím sází na sociální sítě.

Naproti tomu budoucnost zámku v Jaroslavicích zůstává nejasná. „Zřejmé je, že spor trvá, protože na katastru jsou stále plomby. S panem Hochfelnerem, s nímž se soudí potomci původních majitelů, se nám nedaří už řadu měsíců spojit," posteskl si starosta Jaroslavic Petr Zálešák.