V rozsáhlé opravě starého zámku v Jevišovicích i letos pokračovalo Moravské zemské muzeum. Zedníci a elektrikáři se budou zámkem hemžit přes celou zimu. „Zahájili jsme opravy rozvodů elektřiny a instalaci zabezpečovacího zařízení. Rozsáhlé venkovní práce, které jsme měli naplánované a měli na ně připravených dvacet milionů korun se nepodařilo uskutečnit. Důvodem byla změna legislativy, která prodloužila termín na výběr dodavatele. Připravené finanční můžeme ale použít i příští rok. Celkem již obnova zámku stála kolem sedmdesáti milionů," vypočítala hlavní úkoly Eva Pánková, která má v muzeu na starosti komunikaci s veřejností.

Návštěvníci hradu na Bítově se od příští sezony mohou těšit na nové toalety. „Do konce roku bychom chtěli dokončit dlouho plánovanou výstavbu dámských toalet. V září jsme natírali okna na hradním paláci. Čeká nás také úklid zahrad stejně jako inventura mobiliáře," vypočítal kastelán borovského hradu Jan Binder.

Nedaleký zámek ve Vranově nad Dyjí se může těšit na část nové střechy. „Před zimou chceme stihnout ještě opravu části střechy. Nyní opravujeme elektrické vedení od hlavní brány. Jako tradičně nás čeká úklid, evidence, fotografování a práce na průvodcovských textech," přiblížila kastelánka vranovského zámku Miroslava Janíčková.

Dlouho avizované opravy by měli také zahájit Krumlovští. Pro letošní rok mají k dispozici šest milionů korun.

„První etapa oprav renesančního skvostu by měla začít na podzim a bude se týkat východního křídla zámku. Prostory určené pro expozice získají nová okna, podlahy, omítku i elektroinsta­laci," vysvětlil před časem starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Znojemský hrad i Cornštejn již pracovníci Jihomoravského muzea v Znojmě připravili na zimu. „Uklízet začneme až před zahájením turistické sezony. Novinkou je, že se nám vrátí restaurovaná barokní socha Jana Nepomuckého a barokní oltář, který bude novinkou pro příští rok novinkou, kterou ukážeme návštěvníkům. Pokračují pochopitelně práce na rozšíření expozice v minoritském klášteře, které budou pokračovat až do prosince,"infor­movala ředitelka Jihomoravského muzea ve Znojmě Vladimíra Durajková.

Hrad ve Znojmě prošel letos rozsáhlými stavebními úpravami. Zedníci opravili krovy a arkády na nádvoří.

„Nechali jsme vyměnit část krovu napadeného dřevomorkou a dřevokazným hmyzem. Zedníci opravili část stropu a zdiva napadaného do hloubky dřevomorkou. Odborníci provedli částečnou statickou oprava trhlin čelní fasády a části fasády na nádvoří. Výměny se dočkala střešní krytina i okapy, střecha získala nová okénka, která jsou replikou dochovaných částí. Hrad má nyní nové hromosvody, opravený komín a nové sloupy podpírající krov na arkádě nádvoří," vypočítala mluvčí města Znojma Zuzana Pastrňáková.

Naproti tomu uherčický zámek si letos bude muset na nová okna v banketním sále počkat. Výtěžek z charitativního koncertu hudebního festivalu nepřinesl požadovanou sumu.

Hrady a zámky na Znojemsku.

KLIKNĚTE PRO ZVĚTŠENÍ

„Zatím se snažíme sehnat peníze. To, co se nám podařilo vybrat v červenci na koncertě bohužel na nové okno nestačilo. Oslovujeme nyní ještě jednoho možného dárce. Nové okno banketního sálu stojí totiž pětaosmdesát tisíc korun. Když jsme se pustili do oprav sálu, jednalo se pouze o repasování oken. Nyní musíme již nechat zhotovit zcela nová okna. Ta, která ještě dosud zbývají, jsou již v žalostném stavu," řekla kastelánka uherčického zámku Eva Štěpánová.

Díky daru britské nadace se pustili alespoň do oprav stromu banketního sálu, který je téměř hotový. „Nedávno seobjevily ještě dvě praskliny, které řemeslníci příští týden opraví," dodala kastelánka.

Před zimou ji čeká úklid i nepřístupných částí zámku a rozlehlého parku.