Podle starosty Vlastimila Gabrhela město případné zaslané připomínky zváží. „Hlavní problém vidím v tom, že ve Znojmě je bytů hodně a trh je poměrně nasycený. Být v roli developera, do Malé Louky bych investovat nechtěl. Důležité je také to, že podle toho, jak je regulační plán nastavený, v lokalitě tam nikdy nevznikne kvalitní městské prostředí, vždycky to bude jakési sídliště," komentoval návrh mladý architekt Jan Hora.

Lepší výsledek by podle něj přinesla architektonická soutěž. „Tohle nebylo hledání nejlepšího, ale jakéhosi řešení. Kdyby město zorganizovalo soutěž, mohlo dostat lepší výsledek, který by vzešel z průniku představ odborníků a zástupců města," argumentoval Hora.

Architekt Josef Kolman, vedoucí týmu, který plán využití lokality nakreslil, poukázal na omezení lokality i zadání. „Regulační plán rozčleňuje stavební pozemky, to je jeho úkol a účel. Pokusili jsme se tam vytvořit ulici, ale není možné si představit, že v Malé Louce vznikne zástavba jak na Horním náměstí. Celá lokalita je navíc výrazně omezena tím, že je vlastně v jámě a její dopravní napojení je velmi složité a omezené," oponoval kritice Kolman.

Své obavy nastínili i obyvatelé sousedních domů z Brněnské ulice. „Při silných deštích poteče voda přímo na naši zahradu a kvůli zvýšené silnici nemá kam odtékat. Navíc kvůli vysokým domům na svah nad námi zcela ztratíme soukromí," upozornil jeden z bydlících Jan Polášek.

Projektanti chtějí vodu jímat do několika nádrží. „Je jich šest a jsou poměrně velké. Voda se z nich bude postupně vsakovat do podloží. Přívalové deště můžeme částečně převádět do stávající kanalizace, která by ale plné napojení celé lokality neunesla," popsal připravené řešení Vladimír Fouček z projekčního týmu.

Místopředseda Okrašlovacího spolku Karel Fiala a zastupitel Jiří Kacetl kritizovali velký prostor, který plán dává komerčním plochám. „V okolí je již supermarketů víc než dost," argumentoval Kacetl s tím, že město by nemělo vlastníkovi příslušných pozemků ustupovat.

Podle starosty chystaný dokument poslouží k dalšímu rozhodování. „Bude na dalším jednání orgánů města, jak s lokalitou naloží. Regulační plán je strategický dokument, který poslouží jako podklad k těmto jednáním. Připomínky bydlících považuji za důležitou informaci, uvítám i architektonické připomínky. Podněty, které získáme, se budeme zabývat," řekl k jednání starosta.

Projednaná pravidla nyní projdou závěrečným úřednickým kolečkem a pak je dostanou na stůl radní a zastupitelé. Podle starosty by mohla nabýt účinnosti na podzim.