Hudeček své důvody sdělil v krátkém otevřeném dopise. „Povolební situace se vyvinula směrem, který jsem si před volbami nedokázal představit. Hnutí ANO vytvořilo koalici s ČSSD a jedním ze zastupitelů zvolených za KSČM s přepokládanou tichou podporou této strany. Posledně jmenovaný subjekt, KSČM, je pro mě nepřekonatelnou překážkou účinkování v této koalici. Proto jsem se rozhodl rezignovat na funkci zastupitele města Znojma," sdělil voličům Hudeček.

Oblastní předseda hnutí David Štopla pro rozhodnutí vyjádřil pochopení. „Vychází z osobních důvodů, které respektujeme, a samotné rozhodnutí nás nepřekvapilo, protože vychází z naší delší společné komunikace. Pan Hudeček nás připravil na to, že pokud nevyjde jiná varianta, než ta, která nakonec nastala, zareaguje právě takhle," řekl Štolpa.

Sám koalici, jíž bude zastupitelem, hájil. „Byla to jediná možnost, pětikoalice životaschopná nebyla. S ohledem na volební výsledek jsme zvažovali i opozici, ale také po poradě s vedením jsme se rozhodli, že tohle je nejlepší možnost, jak prosadit alespoň něco z programu a přesvědčit běhen čtyř let voliče, že to bylo dobré rozhodnutí," dodal Štolpa.

Lídra opozičních lidovců Pavla Jajtnera změna v klubu ANO nepřekvapila. „Pokud vím, Daniel Hudeček si nepřál spolupráci s komunisty, proto jeho rozhodnutí zcela chápu," uvedl Jajtner s tím, že klub ANO nyní možná bude ve svém rozhodování kompaktnější.

Znojemský politolog Jaromír Příkazský v Hudečkově odchodu vidí náznak obecné situace hnutí. „Možná se začnou projevovat určité rozpory, které v ANO, nejen ve Znojmě jsou, a příliš se o nich nemluví, protože nejsou vidět. Na druhé straně pro ně bude dobré, když v zastupitelstvu zasedne jejich oblastní předseda a jejich rozhodování bude kompaktnější, uvidíme ale, jak dlouho jim to vydrží," uvažoval politolog.

Hudečkovo rozhodnutí ocenil. „Je to férovější, než kdyby zůstal nezařazeným nebo opozičním zastupitelem," do­dal.