Pochybnost nad zvolenou formou prodeje vyjádřil zastupitel Jiří Peroutka. „Přijde mi pro město poměrně nevýhodné zbavovat se sedmadvaceti tisíc metrů pozemků za nižší než odhadní cenu. Přišlo by mi rozumnější zvážit, zda by nevyšlo pro město lépe sehnat peníze na nutné investice a pak pozemky rozparcelovat a prodat jednotlivým stavebníkům," uvažoval Peroutka. Udivilo ho také, že se k prodeji nevyjádřila majetková komise.

Šéfka majetkového odboru Sandra Neulingerová zastupitelům sdělila, že komise záměr posoudila již dříve. „Zabývala se jím při předchozím pokusu o prodej, tehdy s tím vyslovila souhlas. Vedoucí odboru strategického rozvoje Alena Kolmanová doplnila, že snaha o prodej pozemků trvá zhruba deset let. „Tehdy byl záměr, že městu skutečně samo pozemky zainvestuje, rozparceluje a prodá. Poté dávalo za starosty Nezvedy město přednost prodeji soukromému vlastníkovi," připomněla Kolmanová. Jak dodala, později úředníci pracovali na projektu pro územní řízení, s tím, že se město pokusí své pozemky připravit a prodat. „Ovšem náklady na investice jsou vysoké a firma, která vlastní zbývající třetinu areálu požádala o koupi městského dílu, aby mohla lokalitu připravit a začít stavět," uvedla vedoucí.

Podle zastupitele Jiřího Kacetla by v takové situaci měli zastupitelé rozhodnutí odložit. „Navrhuji nejdříve zadat studii, která ověří, co bude pro město výhodnější, zda prodat pozemky, tak jak jsou, nebo je zainvestovat a prodat po parcelách. Navíc si myslím, že těžko můžeme za soutěž považovat případ, kdy se o pozemky přihlásí jediná firma a záměr navíc město nijak šířeji neprezentuje, jen ho pověsí na sedmnáct dnů na úřední desku," argumentoval Kacetl. Pro jeho návrh ale zvedlo ruce jen jedenáct zastupitelů z nezbytných šestnácti.

Starosta Vlastimil Gabrhel označil dosaženou cenu za tržní. „Když jsme se pokusili prodat pozemky poprvé, přišla nabídka na sedm milionů. Nyní je o dva a půl milionu vyšší. Je to cena dosažená na trhu, nabídky mohl podat kdokoliv, nedávali jsme žádná omezení," tvrdil Gabrhel.

Na vlastní investice do pozemků podle starosty město nemá. „Snažíme se o vyrovnaný rozpočet, dotaci na tento projekt nelze získat. Proto je prodej touto formou v souladu s požadavky na řádné hospodaření, " uvedl starosta. Podle informací Deníku dosahuje předběžný propočet nutných investic do sítí téměř devatenácti milionů korun. Další miliony by muselo dát měst dohromady s vlastníkem zbývající části areálu.

Radnice zřejmě brzy nabídne do prodeje další klíčovou lokalitu, areál Malé Louky. „Řízení začne patrně do dvou měsíců, po dokončení úřadování kolem směny pozemků," sdělila mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.