„Rada města mě odvolala ze školské rady na základní škole náměstí Republiky, kde jsem působil od roku 2007. Názorová diskuze, kterou jsem často podněcoval, asi často vybočovala z jinak poklidného sezení nad chlebíčky a vínem," uvažoval Kacetl.

Jak doplnil, snažil se mimo jiné zachránit pro školu pozemky pro pěstitelské práce. „Zdá se, že pozemky už někdo někomu slíbil. Stejně tak jsem měl odlišný názor na podobu budovy školy v Dolním parku," naznačil Kacetl s tím, že politickou vůli města, která vyústila v jeho výměnu, plně respektuje.

Jak doplnil, pokud by však věděl o zamýšleném odvolání před rokem, kdy byly řádné volby do školské rady, kandidoval by za rodiče. Další volby budou totiž až za tři roky. Nyní ho vystřídá bývalý lidovecký místostarosta Pavel Balík.

Ředitel školy Zdeněk Mikulič o změně ví, nechtěl ji ale nijak komentovat. „Je to interní věc města, zástupci školy a rodičů se do školské rady dostávají volbou, své zástupce město deleguje," upřesnil ředitel Mikulič.

Podle znojemského politologa Jaromíra Příkazského jsou ve školských radách obvykle zástupci koalice. „Pokud byli členy zástupci opozice, byla to spíše dobrá vůle vedení města. Odvolání však mohli lépe načasovat a výměnu udělat na začátku období. Sám jsem zvědavý, jaké důvody radnice uvede," reagoval politolog.

Vedení města poukázalo na zákonné ustanovení. „Dle školského zákona může zřizovatel kdykoli odvolat člena školské rady. Podmínkou je doručení odvolání do rukou předsedy školské rady. Zřizovatel vždy stanoví své zástupce ve školských radách tak, aby co nejlépe hájili zájmy zřizovatele," vzkázala mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.

Ze školské rady na základní a mateřské škole v Pražské ulici odvolali také Olgu Štefanikovou, střídá ji sociálnědemokra­tický zastupitel Jakub Malačka.

Poté, co v dubnu opustila Olga Štefaniková křeslo místostarostky, zbavilo ji vedení města postupně členství v bytové komisi i v komisi pro spolupráci se zahraničím. Odvolání patrně souvisí s nedávnými kritickými názory Štefanikové, které souvisí s plánovaným prodejem městských bytů v jednom balíku.

Sama zastupitelka nechtěla nynější odvolání nijak komentovat.