Znojemští zastupitelé se ke svým zasedáním schází zpravidla v pondělí, nebo v úterý, tradičně ve tři hodiny odpoledne. Podle opozičních zastupitelů je to příliš brzy. „Většina lidí je v práci, proto žádáme, aby zastupitelstva od příští schůze začínala od páté hodiny odpoledne a scházela se v sále budovy úřadu na náměstí Armády, protože je prostornější," navrhl při projednávání plánů schůzí na první polovinu příštího roku lídr Změny Znojmo Jiří Ludvík.

Návrh podpořil i lídr sdružení Pro Znojmo Jiří Kacetl. „Někdejší kočárovna, ve které zde zasedáme, skutečně není důstojným místem pro jednání. Ani sál na náměstí Armády není zrovna skvělý, ale rozhodně je prostornější. Navrhuji také, abychom jako v mnoha jiných městech měli stoly sestavené do U, prospěje to pracovnější atmosféře jednání," nadnesl Kacetl. Návrh však získal podporu jen deseti zastupitelů a nebyl proto přijat.

Na důvody, proč ruce nezvedli ani vedoucí představitelé koalice, se museli zastupitelé zeptat. „Co vám brání, je tu nějaký problém? Většina lidí skutečně je v práci, nejsme Poslanecká sněmovna, která zasedá celý den," vznesl dotaz zastupitel Změny Jiří Feichtinger.

Starosta Vlastimil Gabrhel (ČSSD), který je rovněž poslancem, se nejprve ohradil proti poznámce o Sněmovně, kterou si zřejmě vzal osobně. „Se Sněmovnou bych to nespojoval, to bylo laciné. Pravda je ale taková, že některá velká města zasedají už od rána. Třetí hodinu odpoledne, která je tu zavedená, považuji za ideální. Jde i o to, abychom skončili v rozumném čase. Pokud chtějí lidé přijít a vystoupit, různé bývá na pořadu kolem šesté, a to už stihnou," argumentoval starosta.

Podobně mluvila místostarostka Olga Štefaniková (ANO). „Zastupitelstva trvají tři až čtyři hodiny, končili bychom tedy někdy v devět večer či později. Když lidé chtějí něco probrat, mohou přijít na různé, které začíná kolem páté či šesté," řekla Štefaniková.

Zastupitel Ludvík pak navrhl, aby od příští schůze začalo město opět přenášet schůze na web. Podle starosty to nebude tak jednoduché. „Vzhledem k tomu, jak důležitá je pro vás transparentnost, měli byste být první, kdo bude trvat na transparentní soutěži, a tu do příští schůze nestihneme," kontroval starosta.

Podle Ludvíka ale není co soutěžit. „Stačí jedna kamera a šikovný člověk od IT, a město je má, který napojí přenos na YouTube města. Příště to sami předvedeme, že natočit a zveřejnit schůzi lze bez zvláštních nákladů," uvedl Ludvík.

Návrhy opozice jsou podle politologa Jaromíra Příkazského legitimní, ale samy jednání nezlepší. „Změna sálu a uspořádání jsou technické věci, jistě legitimní, ale formální. Zastupitelé ke změně nenašli odvahu, asi jim to vyhovuje. Pracovní atmosféře jednání by to prospělo, ovšem jen tehdy, když budou zastupitelé chodit na schůze připravení a budou vědět, co chtějí řešit a prosadit," upozornil politolog Příkazský.