„Přece ty naše chlapy nenechám fandit na suchu doma," směje se Lichá, která je zároveň obsluhujícím personálem. Interiér hospody zdobí, jako obvykle při obdobných situacích, česká vlajka, vedle ní visí šála v národních barvách s nápisem Česká republika. Tři minuty před šestou do hospůdky přichází jeden z nejzkušenějších štamgastů, sedmasedmdesátiletý Robert Novák. „To vyhrajeme!" hlásí odhodlaně.

Začíná veledůležitý zápas. Všichni včetně hostinské propichují obrazovku televize očima. Robert Záruba se marně snaží překřičet při komentáři osazenstvo hospody. „Voráček, ještě je tam Michálek…," huláká Záruba z televize. „Ty vole!" ozývá se hospodou. „Aha, aha, aha…!" upozorňuje na dění na ledě jeden z fandů českého týmu. „Plekancova pěkná střela," hlásí Záruba…

„Starosta má zřejmě starosti"… komentuje snahu slovenského hráče další muž u rozpitého půllitru piva. Mezi fanoušky hokejového zápasu je také nejmladší fanda, čtyřletý Daniel. „Vyhrajeme," říká klučina a dává si pár chipsů. Pak jej ale více zaujme nabídka hostinské a se zájmem si začíná malovat. Hokej ho zatím moc nebere. Běží třináctá minuta první třetiny utkání s našimi slovenskými bratry a hospoda řve: „Goooooooooool!" Hemský v přesilovce poprvé pokořil Laca. Hospoda objednává první oslavné panáky. Vzápětí je Alena Lichá nese na velkém tácu.

Někteří fanoušci ani nestihnou vypít prvního malého panáka kořalky a už je tu druhý kus. „Gooooooooooo­ooooool!" duní hospodou ryk přítomných. Jen devětadvacet sekund po prvním gólu zvyšuje Červenka na 2:0 a hospoda bouří. „Ofsajd. Markovič nepočkal," popisuje zbytečně Záruba. Všichni v hospodě to přece viděli… „Vyhrajem 4:1. Ale ještě tam nejsme. Věřím jim," tvrdí Petr Stránský alias Strakoš. Ten do hospůdky přišel fandit v originální olympijské ušance. Je totiž kustod českých sledge hokejistů. Všichni sledují zápas. Tedy až na malého Daniela.

„Posunutá branka – ale byl tam gól – ale hovno…," reaguje hospoda na aktuální vývoj na ledě. „To bylo schválně," říká Tolja Povjakalo, rodák z Volgogradu, který tvrdí, že fandí lepšímu. „Je to dva dva – dva Slováci v bráně," směje se skrumáži ve slovenské brance Honza Harenčák. Na ledě se Jaromír Jágr diví svému vyloučení. „Rozhodčí je ošklivé káčátko," říká jeden z fanoušků, když ví, že jsou blízko děti a mohly by slyšet, co chce opravdu říct. Další naše přesilovka a třetí gól. „A jsou na lopatkách," konstatuje Roman Šuler alias Námořník. „Je mi těch Slováků trochu líto," říká citlivá fanynka Monika.

U stolu nejstarších štamgastů říká Tolja panu Novákovi: „Rusáci vždycky Čechům pomáhali. Nejdřív vyčerpali Slováky a připravili to pro Čechy," směje se Tolja. Končí první třetina a hospoda je naprosto spokojená. Zní spontánní potlesk a slova: „Hoši, děkujeme!"

Všichni se dobře baví a těší se na druhou třetinu zápasu Česko – Slovensko.