Přímo před boční vchod. Přístup k němu je sice ohraničený páskou a na rampě je jasně napsáno, že je tam zákaz vstupu, jenže střepy střešní krytiny jsou v těchto dnech k vidění až na dlažbě v ulici, kudy jezdí auta a procházejí lidé.

S velkou opatrností chodí kolem opuštěného domu místní, kteří o padajících taškách vědí. Návštěvníky Znojma však špatný stav střechy může zaskočit. „Bydlím tady. O padajících taškách vím a chodím raději co nejdál po druhé straně ulice. Ten problém na střeše se bohužel opakuje. Je jen škoda, že tato stavba leží v centru Znojma ladem už tolik let," uvedla Zdeňka Procházková.

Objekt patří státu a má se o něj starat Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). „Budova bývalého Tip klubu a pozemky pod stavbou nejsou ve vlastnictví Znojma, ale České republiky. Příslušnost hospodařit s tímto objektem má ÚZSVM. Nicméně městu samozřejmě není celá věc lhostejná, a tak po dohodě s ÚZSVM Tip klub chodí pravidelně kontrolovat Městská policie," uvedla mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.

Podle tajemnice města Olgy Neulingerové však město má možnost jak v případě, kdy dům ohrožuje lidi, zasáhnout. „V první řadě je povinností vlastníka, aby se o objekt postaral. Pokud ovšem ta stavba lidi ohrožuje na zdraví a životě, může stavební úřad nařídit nějaké zabezpečovací práce. Nelze nařídit opravu, ale takové práce, aby objekt neohrožoval lidi," řekla Neulingerová s tím, že o problémech na budově Tip klubu slyší poprvé.

Problém je v tom, že již roky trvají soudní spory, které právně neumožňují osud budovy rázně řešit. „V dubnu roku 2013 podala Náboženská matice na náš úřad výzvu k vydání majetku podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi," sdělil již dříve ředitel brněnského územního pracoviště ÚZSVM Ivo Popelka.

Předmětem výzvy byl i pozemek, který úředníci identifikovali na části pozemku, na kterém stojí budova Tip klubu. „Vzhledem k tomu, že uvedený pozemek byl po přechodu na stát zastavěn, je zde překážka a v části pozemku byla tudíž výzva o vydání majetku zamítnuta. S ohledem na zákonnou možnost se může Náboženská matice obrátit se svým nárokem na soud, a to ve lhůtě do 15. října 2016. Do té doby nemůže Úřad s uvedeným majetkem jakkoliv nakládat," upozornil Popelka.

Také ÚZSVM o aktuálním stavu budovy ví. „O špatném technickém stavu budovy víme. Z tohoto důvodu jsme nemovitost prozatím označili bezpečnostní páskou, která na špatný stav upozorňuje a měla by zamezit přístupu k ní. V současné době ÚZSVM objednal zpracování rozpočtu na provedení nezbytně nutných oprav. Po jeho schválení se uskuteční výběr dodavatele oprav a následně dělníci neprodleně provedou nezbytné opravy vedoucí k zabezpečení objektu," ujistil Popelka.

„Skvost" totalitní architektury na znojemském historickém náměstí, za jehož stavbou údajně stál bývalý šéf svazáků, rodák z Blížkovic Jaroslav Jenerál, kritizují památkáři roky. Podle znojemského památkáře Jana Kozdase je dům skvrnou na kráse Masarykova náměstí. „Když jej srovnáme s obchodním domem, je Dyje kvalitní architekturou, i když působí značně rušivě. Nevzhlednou budovu v rohu náměstí ale zřejmě nikdo nezbourá vzhledem k velkým nákladům na demolici," podotkl již dříve Kozdas.