Zima podle nich přinesla dostatek srážek a porosty ozimů ji z velké části úspěšně přečkaly. „Sníh ochránil pole před mrazem, který navíc nebyl tak extrémní jako loni. Sníh je pro půdu pozitivní také z pohledu vláhy, které se jí příliš nedostávalo," vylíčil jednatel společnosti Agra Šanov Ondřej Kaňa.

Zimu hodnotí jednoznačně příznivě i Josef Zwieb ze společnosti Agra Horní Dunajovice. „Nemůžeme říci, že výpadek loňského roku je srovnán, ale letošní zima, ať již srážkami nebo i celým svým průběhem, ukázala lepší stav," popsal.

Zemědělci však vědí, že i přes prozatímní přízeň počasí není zdaleka vyhráno. Do sklizně čeká zemědělce ještě hodně práce. S prognózami týkajícími se očekávané letošní úrody, jsou proto po zkušenosti z minulého roku opatrní. „Je zatím předčasné cokoliv hodnotit. Naším cílem je ale vždy dostat k zákazníkovi kvalitní českou potravinu," řekl Pavel Oliva z Agrodružstva Miroslav.

Nyní je ale hlavním úkolem připravit půdu na jaro. „Slibné přezimování je nutno doplnit včasnými a kvalitními zásahy do výživy i do udržení dobrého zdravotního stavu," vyjmenoval Zwieb.

Přípravy jsou již v plném proudu i v Šanově a Hraběticích. „Jarní práce už pro nás vlastně začaly přihnojováním a následným zahájením setí jarních plodin," doplnil Kaňa.

I když počasí nelze stoprocentně předvídat, meteorologové slibují teplotně stabilní duben. „Doufejme, že takto bude příznivý celý rok. Po loňském suchu bych to našim zemědělcům přála," míní ředitelka agrární komory Znojmo Jana Balmbergerová.

Loňský zničující propad vytvořilo dlouhé období sucha znásobené pozdním jarním mrazem. „A to v produkci obilovin, řepky, kukuřice i krmných plodin," postěžoval si Josef Zwieb z Agry Horní Dunajovice.

MIROSLAVA HORÁKOVÁ