Martině Růžičkové ze Znojma umřela před pěti lety matka. Smutek ze ztráty rodiče se postupně přeléval ve vztek. Žena totiž tvrdí, že se do bytu její matky, která skonala v nemocnici, dostala lstí její příbuzná. Růžičková říká, že po nezvané návštěvě postrádá nemalý majetek.

Dědictví po matce mělo podle pozůstalé hodnotu statisíců. Mělo jít o zlaté šperky, starožitné předměty, hodinky i vkladní knížku. Postrádala také desetitisíce, které měla její matka mít naspořené na pohřeb. Se svým příběhem se svěřila Znojemskému deníku Rovnost.

Žena se bezprostředně po smrti matky obrátila na policii. „Jenže policie nic nevyšetřila. Přestože jsem nabídla dostatek informací a důkazů, věc nakonec policisté odložili s tím, že pachatel je neznámý," uvedla Růžičková.

Jak žena dodala, jde o dědictví po zesnulé matce. „Dědičkou jsem já, pokud si šperky a peníze přisvojil někdo jiný, jde o neoprávněně získané dědictví," dodala Růžičková.

Žena se roky snažila, aby policisté případ znovu vyšetřili. Obracela se i na státní zastupitelství, její stížnosti a odvolání řešily okresní i krajský soud. „Nakonec jsem se dostala i před přestupkovou komisi města kvůli údajnému přestupku proti občanskému soužití. Pro urážku a slovnímu obvinění ženy, která podle mého názoru byla v bytě mé matky, kde kradly. Při tomto řízení se překvapivě sama přiznala, že v bytě mé matky s příbuznou skutečně byly a uklízely tam," řekla Růžičková.

To ji rozezlilo tak, že podala trestní oznámení na nejvyššího policistu na Znojemsku Mojmíra Pavelku. Od jeho podřízených ji totiž chodily dokumenty oznamující, že zloděje policie nenašla a věc odložila. V oznámení se zlobí a kritizuje práci policistů. „Nedohlížíte na své podřízené a na jejich laxní přístup, jak podporovat krádeže a zpronevěry," napsala Růžičková do dokumentu, jehož kopii má redakce Deníku k dispozici. Oznámení pak předala na oddělení znojemské policie a také na Státní zastupitelství ve Znojmě.

Vedoucí územního odboru Znojmo Mojmír Pavelka se k případu odmítl vyjadřovat. „V této věci nemohu nic říct. Pokud vím, to, co bylo podáno mimo jiné i na mou osobu, šlo na státní zastupitelství, kde věc posoudí, jak uznají za vhodné. Já to nemohu nijak posuzovat ani narušovat," konstatoval Pavelka.

Případnou trestnou činnost policistů ze zákona řeší Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Do této chvíle nebyl žádný podnět v souvislosti s činností vedoucího Územního odboru ve Znojmě inspekci doručen," sdělila v úterý mluvčí inspekce Radka Sandorová. Podle informací státního zastupitelství ani žádný podnět na inspekci nepůjde.

Jak uvedla znojemská okresní státní zástupkyně Lenka Peroutková, oznámení Růžičkové vlastně ani trestním oznámením není. „Je to sice tak nazvané, ale není jim. Paní Růžičková je prostě nespokojená. Nechce akceptovat, že je věc odložena přes všechny žádné a mimořádné opravné prostředky," řekla Peroutková.

Oznámení na policistu Pavelku rozklíčovalo státní zastupitelství jinak. „Vyhodnotili jsme to jako opakovaný podnět paní Růžičkové k výkonu dohledu nad případem krádeže. Nyní jsme spis odeslali na Krajské státní zastupitelství v Brně, které je příslušné k provádění dohledu," naznačila Peroutková.