„Zájem byl především v prvních měsících, kdy se značky na přání začaly vydávat. Nyní je ale minimální. Za náš správní obvod jsme jich od ledna vydali přibližně kolem dvaceti," přiblížila mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Malý počet žadatelů může mít na svědomí cena. „Za jednu tabulku zaplatí řidič pět tisíc korun, což znamená, že osazení celého vozidla vlastními originálními značkami vyjde člověka na deset tisíc korun," vysvětlila Pastrňáková.

Pro některé řidiče je zbytečný luxus. „Neuvažuji o tom, přijde mi to jako poměrně drahá záležitost," zmínil znojemský řidič Oldřich Veselý.

Své peníze hodlá investovat jinak než do speciální poznávací značky. „Kolem auta je pořád něco potřeba, raději svoje finance použiji na nákup nové převodovky, kterou momentálně potřebuji o hodně víc než značku na přání," svěřil se Veselý.

Jiní ale takové značky nezavrhují. „Přidělili mi poměrně špatně zapamatovatelnou poznávačku, takže přemýšlím nad tím, že bych tuhle možnost využila. Asi bych do nové značky zakomponovala číslo mého domu nebo můj rok narození. Cena mi přijde přímo úměrná za možnost zvolit si svůj jedinečný návrh," řekla řidička Jana Novotná.

KLÁRA TESAŘOVÁ