"Jako nestraníci jsme již neměli dalšího zastupitele, kterého bychom mohli navrhnout do rady. Proto jsme navrhli, aby rada nadále pracovala v osmi lidech, což není ve Znojmě poprvé. S koaličními partnery jsme se na tomto řešení po jednání shodli. Máme za to, že není zcela nutné, aby rada měla lichý počet členů a i s osmi členy může ve vzájemné spolupráci dobře fungovat," sdělil volební lídr nestraníků Miloš Bogdan. Za přednost zvoleného postupu označil fakt, že nejvíce odpovídá dosavadnímu koaličnímu uspořádání.

Starosta Vlastimil Gabrhel (ČSSD) označil koalici za plně funkční a jednotnou. „Proto jsme se rozhodli zachovat stávající půdorys tři plus jedna, nijak do něj nezasahovat a nic neměnit. Plně funkční je i rada, o všech záležitostech a usneseních plně diskutujeme a chceme tak postupovat i nadále. Proto by nebylo účelné nominovat do rady například pátého sociálního demokrata. Rada tedy bude podle podepsaného dodatku koaliční smlouvy nadále pracovat v osmi členech a ke každému rozhodnutí bude zapotřebí souhlasu alespoň dvou stran," sdělil starosta Gabrhel.

Lídr opozičních občanských demokratů Petr Nezveda rozhodnutí označil za potvrzení dosavadního stavu. „Koalice zachovává svůj dosavadní kurs, žádné změny neočekávám. Zřejmě se na doplnění rady nedokázali dohodnout, proto zvolili tohle řešení," poznamenal bývalý starosta a nynější opoziční zastupitel s tím, že jeden chybějící člen funkčnost rady neovlivní.

O tom, že rada bude i nadále bez problémů fungovat, je přesvědčen i Jiří Ludvík, který ji na prosincovém zasedání zastupitelstva opustil. Vymezil se ovšem vůči vyjádření lídra nestraníků Bogdana.

„Od některých dalších lidí z naší kandidátky vím, že s nimi vizi dalšího postupu neprojednával. Pokračuje tak to, co trvá již dlouhou dobu. Za nestraníky jedná jen pár lidí," uvedl bývalý radní Ludvík zvolený právě za nestraníky.

Dodal, že v chodu osmičlenné rady neočekává velké změny. „Rada bude fungovat, o to se neobávám. A mám za to, že se vždy najdou i potřebné hlasy. Tak tomu bylo i za mého působení, kdy procházely věci a zakázky, které jsem osobně považoval za neprůchodné nebo nekomunikovatelné," dodal Ludvík.

Znojemskou městskou radu tvoří nyní čtyři sociální demokraté, dva lidovci a dva nestraníci. Deváté křeslo uprázdněné v polovině prosince Ludvíkem nestraníci již neměli kým obsadit, protože mají jen tři zastupitele a Ludvík sice opustil radu, ale mandát zastupitele si ponechal.

Tři strany mají v zastupitelstvu jen patnáct, respektive čtrnáct, z nezbytných šestnácti hlasů, proto jim většinu smluvně jistí komunisté. Jejich lídr Ludvík Hekrle je uvolněným předsedou finančního výboru zastupitelstva.

Podobný problém s obsazením hned dvou míst v radě řešili zhruba rok i představitelé Moravského Krumlova. Někteří zastupitelé se sice opakovaně pokoušeli dosáhnout toho, aby zastupitelstvo židli buď někým obsadilo,nebo zrušilo, situace se ale ustálila stejným způsobem jako ve Znojmě.

„Pro rozhodování rady je oslabení svým způsobem prospěšné v tom, že pro každé rozhodnutí musí zvednout ruku čtyři z pěti členů. Kdyby zastupitelé rozhodli, že radu bude tvořit pět lidí, stačily by na potvrzení čehokoliv, co rada rozhoduje nebo doporučuje zastupitelům, jen tři hlasy," vysvětloval již dříve výhody stávajícího stavu krumlovský starosta Tomáš Třetina.