„Rozhodnutí je již pravomocné," sdělil předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

O co konkrétně šlo? Úřad zkoumal postup města při prodlužování smlouvy s advokátem Filipem Lederem z advokátní kanceláře Vašíček, Frimmel & Honěk. S tou radnice vedená tehdejším starostou Petrem Nezvedou uzavřela smlouvu počátkem února před pěti lety.

Na sklonku následujícího roku tehdejší radní schválili dodatek smlouvy, kterým tu stávající prodloužili do vypsání nové soutěže na právní služby. Tendr ale nakonec radnice do konce volebního období, tedy ještě téměř po další dva roky, nevyhlásila.

Jak Znojemský deník Rovnost podrobně popsal již dříve, město přitom platilo za právní služby měsíční paušál osmdesát tisíc korun.

Pro Nezvedu je nynější pokuta novou informací a předpokládá, že se současná radnice odvolá. „Dnes si již nepamatuji všechny podrobnosti a termíny. Vím jen, že jsme chystali nové výběrové řízení, to se ale do voleb již nestihlo. Několikrát jsem jednal s firmou RTS, která pro nás takové soutěže chystala, že je nutné tendr rychle připravit. Šlo o dost složitou záležitost, ale na detaily si nevzpomínám," reagoval nyní bývalý občanskodemokratický starosta.

Tvrdí zároveň, že v postupu města nebyl žádný záměr. „Neměli jsme tehdy problém soutěž vyhlásit, ale byl to komplikovaný případ. Výsledek byl jistě nešťastný. Na druhou stranu mě překvapuje, že se město neodvolalo. Když se podívám na to, co se dělo při výběru právních služeb v posledních dvou letech, tak si jsem jist, že se překračovaly předepsané limity," rýpl si současný lídr opozice do svých nástupců.

Podle současného starosty Vlastimila Gabrhela by ale podávání rozkladu proti nynější pokutě bylo nejspíš plýtváním časem a penězi. „Antimonopolní úřad věc popsal jasně a jednoznačně. Po základní konzultaci s právníky jsme se rozhodli, že k odvolání není důvod," řekl.

Komplikace a spory při výběru městských právníků nicméně provází znojemskou radnici v obou posledních volebních obdobích. Nezveda čelil kritice, že dal přednost dražší nabídce kvůli tomu, že se s majiteli právní kanceláře znal ze své dřívější profese.

Nynější vedení radnice zase za necelé dva roky svého působení vystřídalo dvě právní kanceláře. Nové rádce hledalo na přelomu roku poté, co rychle  překročilo kontrakt s pražskou kanceláří KŠD Šťovíček, vybranou ještě za starosty Zbyška Kaššaie (ČSSD).

Dvoumilionovou zakázku původně zamýšlenou až na dva roky radnice o půl milionu přečerpala již po půl roce. Představitelé města tehdy čelili kritice, že na právní služby nevypsali otevřenou soutěž, ale obeslali jen tři firmy. Při novém výběrovém řízení zvolili ovšem stejný postup.