O samotném rozhodnutí už starosta své koaliční partnery informoval . „Dozvěděl jsem se to v pondělí od starosty s tím, že mě ujistil, že v současnosti nejde o žádný problém a že je to překvapivá změna oproti předchozím rozhodnutím antimonopolního úřadu," sdělil radní a okresní předseda hnutí ANO David Štolpa.

Podotkl, že peripetie s výběrem dodavatele na modernizaci úpravny vody a části vodovodních řadů ve městě se odehrály v minulém volebním období. „Proto celou kauzu do detailů neznám a zatím jsem neměl prostor se s ní důkladně seznámit. I proto potřebujeme více informací," upozornil Štolpa. A vysvětlení očekává právě od koaličního partnera. „Budeme chtít znát další postup v případě různých variant, které mohou nastat," avizoval Štolpa.

Další koaliční partner, komunisté, zůstává zatím v klidu. „Velmi mě překvapilo především to, že antimonopolní úřad rozhodl s takovým časovým odstupem. Osobně budu nyní očekávat další vývoj událostí," řekl první místostarosta Ludvík Hekrle (KSČM) .

Starosta Gabrhel rozhodnutí úřadu v první reakci komentoval stručně. „Čekám na zdůvodnění obratu úřadu o 180 stupňů, neboť již dvakrát úřad rozhodl zcela opačně, a také na právní rozbor nového rozhodnutí a jeho případné dopady na VaK," sdělil starosta.

Naproti tomu opozice chystá porady o dalším postupu. Se svými kolegy z klubu chce nynější situaci probrat lídr lidovců Pavel Jajtner. „Ten případ je už nějakou dobu starý, musím si ho nejprve oživit. Sice jsem v té době byl členem rady města, ale všechny detaily si nepamatuji. Poradím se s kolegy o dalším postupu. Určitě budeme chtít vysvětlení pana starosty. A pokud by úřad uložil nějakou sankci, bude na místě se ptát, kdo je zodpovědný a kdo ji zaplatí," sdělil Jajtner.

Podle lídra Změny Jiřího Ludvíka budou ještě konzultovat postup i zástupci opozice společně. „Budeme se snažit vyvolat jednání, kde bychom dostali náležité vysvětlení. Jde totiž o naprosto skandální informace. Víme, že tu byl velký názorový střet mezi starosty Jevišovic a Znojma Málkem a Gabrhelem. ÚOHS dává nyní za pravdu panu Málkovi. To vyžaduje vysvětlení," poukázal Ludvík.

Pokud by svazek dostal od úřadu ještě pokutu, měli by ji podle Ludvíka zaplatit právníci. „Pan starosta Gabrhel si je vždy prosazoval, za své rady dostali dost peněz, tak by jistě měli z čeho pokutu uhradit," rýpl si lídr Změny.

Konzultace v rámci opozice potvrdil i šéf spolku Pro Znojmo Jiří Kacetl. „Kauz k řešení je totiž víc, například stadion. Zcela jistě ale budeme chtít nejpozději na zastupitelstvu v polovině září úplné vysvětlení celé záležitosti. Pro město je to ostuda a jsem zvědav, jaký verdikt padne ohledně případné pokuty. To pak musí být jasně označeni viníci, po kterých bude vymáhána škoda," zdůraznil Kacetl.

Vysvětlení očekává i Květoslav Svoboda, zvolený za ODS. „Půlmiliardový tendr byl složitý, vysvětlení si to zaslouží. Je tu ale ještě určitý čas. Antimonopolní úřad ještě pracuje, uvidíme, s čím přijde. Navíc předpokládám, že pokud se pan starosta vyjádří, úřad bude reagovat a celé to ještě bude zajímavé," poznamenal Svoboda.