Obyvatelé Výrovic, Kyjovic, Žerotic a Tvořihráze si mohou oddechnout. Už totiž neplatí stop stav vydaný ministerstvem financí směrem ke Státnímu fondu životního prostředí, který tím přestal obcím proplácet desítky milionů korun na stavbu kanalizace, jejíž zhotovitel byl vybraný losováním. Právě kvůli jednomu spornému případu pozastavili úředníci přísun dotací k zakázkám vzešlým z losování.

Na základě podkladů obcí ze Znojemska došli ministerští úředníci k závěru, že losování zhotovitele v tomto případu bylo v pořádku a svazek obcí má na dotace pro výstavbu kanalizace nárok.

„Konečně naznali, že kolektivní vina nemůže být uplatněna na všechny. Dali nám v podstatě původní výši dotace, kterou jsme měli. Hodně se nám tím ulevilo," netajil radost starosta Žerotic Jindřich Nožka.

Obce tak již také mohou zaplatit firmám za letošní rozestavěné stavby. „Už je všechno schválené, všechny faktury proplatíme, v podstatě pokračujeme dál. Přes zimu bude sice trochu útlum, na jaře ale začne stavba kanalizace ve všech našich čtyřech obcích," doplnil jednatel svazku Kanalizace obcí v povodí Jevišovky a žerotický starosta Jindřich Nožka.

Spokojen je i starosta Výrovic Pavel Vlček. „Teď dolaďujeme termíny, možná začneme budovat už něco málo přes zimu," naznačil.

Zmiňované čtyři obce nejsou ale jediné, kde budou mít nové kanalizace. Na Znojemsku by mělo v červenci 2015 přibýt dalších 13 obcí, které budou mít splaškovou kanalizaci, případně čistírnu odpadních vod.

Vodovody a kanalizace Znojemsko chystají tři projekty se stejným termínem dokončení v celkové hodnotě 345 milionů korun. V případě, že výběrová řízení budou bez potíží, mělo by se začít stavět příští rok na jaře, zjistila ČTK z předběžných ohlášení o zakázkách ve Věstníku veřejných zakázek.

Na existující čistírnu ve Znojmě odvede kanalizace splašky z Kravska, Plenkovic, Kasáren, Mramotic a Žerůtek, zde se postaví téměř deset kilometrů nové stokové sítě.

Znojmo již na svém webu zveřejnilo, jak mají lidé postupovat při výstavbě domovní přípojky.

„Napojení objektů na kanalizaci se provádí kanalizační přípojkou, a to zvlášť pro splašky z kuchyně, koupelny či WC do splaškové kanalizace a zvlášť pro dešťovou vodu do dešťové kanalizace. Je zakázáno do splaškové kanalizace vypouštět dešťovou vodu!" upozornila na webu města Blanka Jedličková z městského úřadu .

Pro obce Branišovice, Bohutice a Olbramovice vznikne nová čistírna s kapacitou pro 2350 obyvatel v prvně jmenované obci a délka stokové sítě dosáhne 23,5 kilometru.

Třetím projektem je stavba kanalizace na území Národního parku Podyjí. Jde o Milíčovice, Horní Břečkov, Čížov, Lukov a Vracovice. Čistírna bude mít kapacitu pro 910 obyvatel a délka kanalizační sítě bude 20,5 kilometru.

Ve všech obcích už byla likvidace odpadů z technického hlediska nevyhovující a v případě, že by nepostavily kanalizaci, by se vystavovaly sankcím za znečišťování životního prostředí. Zároveň by nebyl možný další udržitelný rozvoj obcí. V případě poslední skupiny obcí jde i o čistotu vody a kvalitu životního prostředí v národním parku. Všechny projekty jsou spolufinancované z Operačního programu životního prostředí.