Své zvolení považuje nový šéf za výraz kontinuity. „Ve vedení jsem od počátku. Vím také, jaká je současná situace strany obecně, i zde na Znojemsku. Nebudu proto vydávat žádné velké proklamace jako bývalý předseda Pavel Kovařík, ale za cíl si kladu udržet ODS v zastupitelstvu a případně počet jejích zastupitelů příště zvýšit," oznámil své cíle Blažíček.

Jeho předchůdce Kovařík byl výsledkem volby poněkud překvapen. „Slyšel jsem takové spekulace, ale úplně jsem si nemyslel, že do toho Jan Blažíček půjde. Osobně si myslím, že to není cesta správným směrem. Na druhé straně rozumím tomu, že při současném úbytku členů mnoho variant na výběr nebylo," poznamenal Kovařík. Ten loni v září nejprve složil předsednictví místní a oblastní organizace a poté i stranickou legitimaci. Reagoval tak na obsazení i způsob prosazení komunální kandidátky ODS.

Občanští demokraté pak ve volbách získali tři mandáty. Po nedávném odchodu lídra Petra Nezvedy ze zastupitelstva je nyní mezi třemi zastupiteli jediný straník, předseda strategického výboru Karel Podzimek mladší.

Jak šel čas ODS
2006 – ODS získává ve Znojmě 23,5 procent hlasů a devět mandátů. Sestavuje koalici s lidovci a sociálními demokraty. Starostou se stává její lídr Petr Nezveda
2010 – Po předvolebním skandálu s korupčními obviněními extajemníka Krejčíře bere ODS 19,4 procenta hlasů. S osmi mandáty končí v opozici.
2014 – ODS získává 8,85 procent hlasů. Se třemi mandáty zůstává znovu v opozici.

Jan Blažíček je mezi těmi, které ztráta pěti mandátů proti předchozím volbám poslala pouze do řad náhradníků. „Zásadní problém v tom nevidím. V současné době pracuji ve třech komisích, z toho jedné předsedám, do dění na městě jsem tedy vtažen dostatečně. V komunikaci s radnicí problém nemám, pokud je zapotřebí řešit konkrétní problémy, setkání s představiteli města dosáhnu rychle," poznamenal Blažíček.

Podle politologa Jaromíra Příkazského ale postavení šéfa partaje mimo zastupitelstvo handicapem je. „A to zejména pro stranu jako je ODS. Nemohou přímo formulovat svou politiku a vyslovovat své názory v centru politického dění, jímž zastupitelstvo je," podotkl Příkazský.

Samotná volba ho příliš nepřekvapila. „Znamená to, že se situace ve straně nijak nemění. Je to také potvrzení, že na vnitřní problémy a štěpení, ani na volební neúspěch nebude znojemská ODS reagovat," dodal politolog s tím, že straně ve Znojmě chybí zřejmý lídr a silné osobnosti.

Političtí konkurenti hodnotili volbu zdrženlivě. „Je to samozřejmě věc ODS, koho si zvolí. Jan Blažíček ve vedení vždy býval. Svého předsedu nemají v zastupitelstvu ani lidovci, nejde tedy o nic jedinečného," uvedl místostarosta Jan Grois, okresní šéf ČSSD.

Opoziční Pro Znojmo bude podle svého šéfa Jiřího Kacetla sledovat situaci. „Mezi zastupiteli ODS není nyní jasný lídr. Uvidíme, jak se bude vše vyvíjet. Cítím ale i zájem táhnout v opozici za jeden provaz," řekl Kacetl.