Podle nového předsedy Jakuba Malačky opozice o svou kontrolní roli nepřijde. „Výbor má jedenáct členů, předseda je jedním z nich. Za mého působení ve výboru již v minulém volebním období jsme vždy řádně projednali návrhy kteréhokoliv člena či jiné podněty. A v tom hodlám pokračovat," řekl Malačka.

Právě porušení nepsaných pravidel zastupitelské demokracie opozice po volbě namítala. „Byli jsme svědky porušení uznávaného demokratického principu, že kontrolní výbory, k nimž ten finanční patří, mají vést zástupci opozice. Opozice je nyní vyřazena, fungování městského úřadu nemůže kontrolovat a je odkázána jen na svou individuální činnost," kritizoval lídr Změny Jiří Ludvík.

Malačka se nedomnívá, že by jeho role předsedy, který výbor svolává a předkládá program, opozici omezovala. „Na každé schůzi je bod různé, kde každý člen může přijít s jakýmkoliv námětem. Samotnou agendu výboru, to, čím se může zabývat, navíc poměrně přísně určuje zákon o obcích. Úkolem výboru je kontrolovat hospodaření s majetkem městě, jeho finanční oběh a dále řešit věci, které mu uloží zastupitelstvo, jemuž výbor podléhá," uvedl Malačka.

Jak dodal, má zájem na tom, aby se výbor i nadále podílel na kontrole vyúčtování městských dotací spolkům, klubům a dalším příjemcům.

Koaličního kandidáta podpořili i zastupitelé hnutí ANO. „Politickou kulturu ctíme a snažíme se ji naplňovat. Proto jsme podpořili kandidáty opozice do čela kontrolního i strategického výboru. Neměli bychom problém ani s přenecháním finančního výboru. Ale k naší personální politice patří i princip, že experti a odborníci mají přednost," argumentoval před volbou místostarosta Jan Blaha.

V zásadě se tak přiklonil k charakteristice, s níž Malačkovu nominaci oznámil starosta Vlastimil Gabrhel. „Jelikož byl předchozí předseda finančního výboru ekonomem, je pro nás kvalifikovanějším, a tudíž vhodnějším kandidátem právě Jakub Malačka, který má ekonomické vzdělání a zkušenosti s prací ve finančním výboru," uvedl již dříve starosta.

Blaha doplnil, že pro zastupitele hnutí je zásadní, aby výbor začal konečně fungovat. „Kandidáta, který má reálnou šanci uspět, podpoříme proto, aby bylo možné po půl roce nastartovat činnost výboru," poukázal Blaha. Vedení výboru musel uvolnit na konci dubna nynější místostarosta Ludvík Hekrle při rekonstrukci koalice, při níž přešel na nynější funkci. Od té doby výbor nezasedal, volba nakonec nebyla na pořadu ani červnové schůze zastupitelů.