Jediný krytý bazén na Znojemsku je skoro padesát let starý a ve špatném stavu. Veřejnost v regionu má proto přes zimu jen minimum možností, kde si pořádně zaplavat. S takovým konstatováním přišlo občanské sdružení Znojemští plavci. Jeho členové hledají cesty, jak situaci zlepšit.

„Možností pro plavání má veřejnost na Znojemsku mimo sezonu opravdu velmi málo. Jen pár hodin plavání denně a navíc pouze večer je skutečně málo. Chceme, aby si lidé mohli zaplavat i ráno nebo přes den, prostě kdy má člověk čas a náladu," uvedla jedna ze zakládajících členek sdružení, které dosud čítá na tři desítky lidí, Lenka Beranová.

Sdružení by kromě rozšíření doby pro veřejné plavání také chtělo, aby Znojmo mělo zastřešenou plovárnu v Louce. „Jde o bazén pro plavce, který je vyhřívaný a je dosud využívaný jen sezónně. Je to obrovská škoda," naznačila Beranová.

Projekt zastřešení již má konkrétní podobu. „Myšlenka zastřešení je praktická a dobrá. Plovárnu nyní využíváme jen čtyři měsíce v roce. Projekt zpracoval znojemský architekt Kaman a jde o zastřešení plaveckého bazénu včetně vybudování dalšího zázemí jak pro sportovní plavce, tak veřejnost. Vedle bazénu by mohlo vyrůst sociální zázemí jak pro sportovní oddíly, tak pro běžné plavce," přiblížil správce plovárny v Louce František Svoboda.

Vizualizace střechy na plovárně v Louce

Dodal, že díky zastřešení by se doba využívání bazénu v Louce mohla rozšířit o několik měsíců. „Dá se říci, že by se zde mohlo plavat třeba již od března až do listopadu. To v případě, kdy by šlo o jednodušší projekt zastřešení," řekl Svoboda.

Městské lázně jsou podle něj skutečně ve špatném stavu. „Budova je ze šedesátých let a je zázrak, že ji vůbec máme. Proto zastřešení bazénu v Louce je podle mého názoru správná cesta," dodal Svoboda.

Myšlenku zakrytí bazénu v Louce podporuje i trenér znojemských plavců Jiří Kyněra. „Uvítali by to nejen sportovní plavci, ale určitě široká veřejnost. Podle architektů záleží, jak by se projekt udělal. Existují levnější i dražší možnosti provedení a vše by stálo mezi dvaceti až třiceti miliony," informoval Kyněra.

Možnost zajít si do Louky kondičně zaplavat i mimo sezonu by uvítala například Ida Holíková ze Znojma. „Chodím ráda plavat, a možnost využívat plovárnu v Louce delší dobu bych uvítala. Vím, že se o tom projektu už nějakou dobu mluví, tak by bylo dobře, kdyby se to podařilo udělat," řekla Holíková.

Komu se myšlenka na zastřešení bazénu nelíbí, jsou znojemští památkáři. „Už od začátku, kdy se plánovala stavba plovárny v Louce, jsme byli proti tomuto záměru. Pokud se podobná zařízení ve světě nyní staví, plánují města takové objekty mimo starou zástavbu. O projektu zastřešení bazénu nevím nic bližšího, ale obecně lze říci, že toto není dobré řešení," oponoval například Jan Kozdas.

Vedení města o myšlence na zastřešení plovárny ví, konkrétní kroky k uskutečnění tohoto záměru ale zatím nečiní. „Pokud vím, tak přibližně před rokem mi Květoslav Svoboda dal tento projekt k nahlédnutí. Zatím k tomuto nevedeme žádné jednání. Nemáme k dispozici žádný konkrétní materiál. V dohledné době tedy nic podobného nebude," konstatoval místostarosta Znojma Jan Grois. Dodal, že rozšíření doby plavání pro veřejnost se město bránit nebude.

„Podle mého názoru se obrovské peníze, které se kdysi vynaložily na plovárnu v Louce, měly použít jinak. Měly se rozdělit na rekonstrukci stávajících lázní a venkovního bazénu u nich a také pro zimní stadion. Dnes by oba areály vypadaly jinak," dodal Grois.