Místo rozpačitě zívajícího zaprášeného prostranství trávníky, hřiště pro menší děti, lavičky a upravené parkové stezky. Tak má podle znojemských radních snad už napřesrok vypadat Kára, prostor s vyhlídkou na řeku mezi Karolininými sady, Kaplankou a ulicí U Branky v historickém jádru Znojma.

„Kára je dnes bohužel pouze nevzhledným, suchým územím. Je z ní sice krásný výhled na Dyji, ale prostranství v současné podobě Znojmákům a návštěvníkům města nic nenabízí," uvedl starosta Znojma Vlastimil Gabrhel s tím, že městští radní proto schválili návrh budoucí podoby Káry, který předají k dopracování projektantům.

„Vznikne tam klidová zóna pro relaxaci obyvatel i návštěvníků města, hřiště pro děti do šesti let. Na prostranství vzniknou nové trávníky, zpevněné plochy a cesty. Prostor bude mít takovou kompozici, aby tam bylo možné pořádat přiměřené kulturní a společenské akce, například při Vinobraní," dodal starosta. Součástí úprav bude zbudování nového osvětlení, pravděpodobně i vodního prvku v podobě například pumpy. U Mikulášského náměstí mají být sezonní toalety.

Postup příprav sleduje i památkář Jan Kozdas. „Mohu říci, že komunikace jak s městem coby investorem, tak s projektantem je velmi dobrá a dosti úspěšná. Pokud se vše bude vyvíjet jak dosud, pak Kára podle všeho dostane lepší vzhled než dosud. Nutno bohužel podotknout, že je to prostor, který nejvíce sešel v posledních třiadvaceti letech, kdy o něj prakticky nikdo soustavně nepečoval," poukázal Kozdas.

Záměr uvítal i opoziční zastupitel Jiří Kacetl. „Obecně mohu říci, že je to krok správným směrem. Navazuje ostatně na záměr, který vznikal již za minulého vedení města. Důležité nyní bude, aby se s konkrétním projektem nové podoby Káry mohla včas seznámit veřejnost a mohla se k němu například vyjádřit občanská sdružení, která se o tyto projekty zajímají," uvedl Kacetl.

Prostranství, které dnešní jméno zřejmě získalo v souvislosti s přilehlými sady, mívalo historicky obrannou a hospodářskou funkci. „Ve středověku tam byla umístěna děla namířená na cestu v místech Napajedelské ulice. Později prostor patřil rozsáhlému hospodářskému zázemí budov využívaných Louckým klášterem, který farnost u sv. Mikuláše spravoval," naznačil historii zákoutí Kozdas.