Znojemští zastupitelé ochotu začít výstavu chystat vyjádřili na svém posledním zasedání. „Město Retz nás oslovilo v souvislosti s Dolnorakouskou zemskou výstavou již v loňském roce. Samo má velký zájem na tom, aby pořadatelství bylo přiděleno právě jim. Jedná se totiž o prestižní akci, na kterou se upínají oči celého Rakouska. Přeshraničností by výstava dostala nový rozměr a těžilo by z ní i Znojmo," řekl starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Sousedé v Retzu žádost o o přidělení pořadatelství výstavy podají během května. „Zda přihláška uspěje bude jasné do dvou let, jedná se totiž o ročník výstavy chystaný na rok 2021. Smyslem celé spolupráce ale není jen uskutečnění samotné výstavy, ale také podpora spolupráce v různých oblastech, včetně propojení již existujících akcí," doplnila mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Před šesti lety jeden z předchozích ročníků s dolnorakouskými městy Raabs a Horn spolupořádala také Telč. „Znojmu mohu účast jen doporučit. Zemská výstava pro nás byla velmi pozitivní zkušeností, ze které svým způsobem čerpáme dosud," hodnotil zkušenosti starosta Telče Roman Fabeš.

Telč podle něj měla z příprav a konání výstavy trojí prospěch. „Díky evropské dotaci jsme již během příprav zařídili některé investice jako parkoviště kolem centra, navigační systém a některé z výstav. Část z nich je v Muzeu Vysočiny dosud. Získali jsme také četné důležité kontakty. A díky výstavě do Telče přijelo o sto tisíc lidí navíc," vypočítal starosta Fabeš.

Podle člena znojemské pracovní skupiny Lukáše Davida může příprava začít drobnými kroky. „Velmi užitečné by bylo mít alespoň společná kulturní kalendář, informovat se o akcích, účastnit se jich a mluvit spolu," uvažoval David.

Samotnou výstavu označil za mimořádnou příležitost pro Znojmo. „Pokud výstavu získáme, bude to v dobrém slova smyslu něco, co Znojmo dosud nezažilo. Základní číslo, se kterým můžeme u Zemské výstavy počítat je kolem tří set tisíc návštěvníků. A na to se budeme muset důkladně přípravit," upozornil David.

Zemskou výstavu pořádá Dolní Rakousko každé dva roky. Nejbližší se uskuteční napřesrok v Pöggstallu.