Více kontrolovat chování občanů. Tento požadavek zazněl mimo jiné i na Fóru Zdravého města, který zapojení lidé definovali jako jeden z palčivých problémů. „Byl bych rád, kdyby se obyvatelé Znojma cítili ještě bezpečněji. Nyní je po celém městě rozmístěno jednadvacet kamerových bodů, při získání dotace bude město disponovat už sedmadvaceti. Kamery budou zároveň působit jako prevence kriminality," řekl znojemský starosta Vlastimil Gabrhel.

Výhodou kamerového systému je podle vedení města prokazatelná efektivita, jelikož kamery fungují čtyřiadvacet hodin denně. „V případě zjištění nějakého protiprávního jednání získává nejbližší hlídka městské policie přesný popis události včetně popisu pachatelů, což jim pomáhá ve vhodném zvolení zákroku. Navíc díky kamerám můžeme častěji kontrolovat místa, která monitorována nejsou," dodal Budín.

Celkové náklady na rozšíření kamerového systému a vybavení jsou odhadem 1,35 milionu korun. V případě získání dotace by se město podílelo deseti procenty, zaplatilo by tedy 135 tisíc korun.