Na placení výdajů spojených se svozem, tříděním a likvidací odpadů město získává peníze především z poplatku, který vybírá od každého obyvatele. V letošním rozpočtu město předpokládá, že vybere dvanáct milionů. Výdaje za samotný sběr a svoz odpadu jsou podle posledních úplných údajů dvojnásobné. Město mimoto v rozpočtu zejména předpokládá, že utratí deset milionů na odstranění komunálního odpadu, a stejnou částku vynaloží na sběrná střediska a separaci. V předpokládaných příjmech přitom město má už jen příjmy z podílu ve společnosti A.S.A. a příspěvek od sdružení EKO-KOM, dohromady necelých devět milionů.

Podle mluvčí radnice Zuzany Pastrňákové se město podělilo s lidmi o úspory v systému. „Změnami v nájmu odpadových nádob jsme ušetřili půldruhého milionu, podobnou sumu navíc jsme získali od EKO-KOM díky většímu třídění. Úspory přepočtené na poplatníka jsou tedy asi devadesát korun. Přenesli jsme je na občany jako motivaci. Pokud budou nadále aktivní a důslední v třídění a dalším nakládání s odpady, může město poplatek ponechat na nynější úrovni," uvedla mluvčí. Jak dodala, město ještě počítá s dalšími úsporami díky svozu bioodpadu, díky kterému bude končit méně odpadu na drahých skládkách.

Zastupitelé budou o poplatku jednat nejspíš opět až na podzim při schvalování vyhlášky na další rok. Opoziční zastupitel Karel Fiala ze sdružení pro Znojmo si chce spočítat, zda a nakolik v nynější výši poplatku hraje roli populismus. „Bude potřeba se důkladně zamyslet, udělat pořádnou kalkulaci od začátku, těm nyní předkládaným číslům moc nevěřím," poznamenal Fiala. Poukázal přitom na letošní rozpočet města. „Ten je katastrofální a už v něm přibývají výdaje, jako je půldruhého milionu na tartan, nebo dvacet milionů na průtah Hradištěm, které v něm nebyly. Jsem zvědav, z čeho se na ně vezmou peníze," dodal Fiala. Ve schváleném rozpočtu město na svůj podíl na průtahu Hradištěm vyčlenilo deset milionů.

Předseda finančního výboru zastupitelstva Ludvík Hekrle (KSČM) považuje nynější výši poplatku za nejnižší pro město možnou. „Za současných ekonomických podmínek nelze jít níž, ale ani nejí důvodu zvyšovat," řekl Hekrle. ¨

I on poukázal na snahu motivovat lidi ke třídění. „To byl záměr, se kterým město poplatek zlevnilo. Když se podívám po městě, je vidět, že u všech lidí to ještě účinek nemělo. Úspory přináší také čipování, zavedené nyní u nádob na bioodpad. Umožňují placení přesně podle množství odvezeného odpadu. Ovšem nádob a kontejnerů všech velikostí je ve městě asi pět a půl tisíce, což znamená významné náklady, pokud bychom je chtěli očipovat všechny," dodal Herkle.

Celkové náklady na odpadové hospodářství za loňský rok ještě nemá město spočítané. „Za rok 2013 město na odpadové hospodářství doplácelo zhruba 27 milionů korun," sdělila mluvčí Pastrňáková.

Znojmo má mezi městy na Znojemsku jednoznačně nejlevnější poplatek za odpad. Nejdražší cenu mají už několik let Hrušovany, kde každý obyvatel platí šest set korun ročně. V Krumově, Miroslavi a Jevišovicích zůstává poplatek na pětistovce na obyvatele a rok